Integrering i praksis: Den første dag i det nye livet

image

Dersom du ikke har fått med deg Ole Johannes Øvretveits betimelige innlegg på Facebook om Samer-slekta, anbefaler jeg deg å gjøre det her.

Og om du ennå ikke overbevist, så limer jeg inn en liten smakebit:

«Lurar du på kven han er, så er han kanskje litt mørkare i huda enn deg, han er kanskje mann, kanskje kvinne, kanskje ung, kanskje gamal. Han snakkar kanskje dårleg norsk, og går kanskje i ganske billege klede. Det han ynskjer seg mest av alt, er at du skal seie hei til han. Han ynskjer ikkje å bli eit gjengmedlem eller bygge eit lovlaust utanforområde som fostrar ekstremistar og lovlause bandittar. Han ynskjer å bli ein av oss. Men då må vi la han få lov til det.»

Advertisements

Forfatter: c'est la vie!

Hvem jeg er? En helt vanlig norsk jente, som for over ti år siden forvillet seg ut på kontinentet og på grunn av Amors uberegnelige piler har blitt der siden. Integrering ser ut til å være stikkordet for bloggen min. Et ord mange slenger rundt seg med en lettvinthet som ofte forbauser meg. Et visst politisk parti ser ut til å se på integrering av innvandrere som eneste remedie for å få det såkalt skakkjørte Norge på rett kjøl. For meg personlig er integrering et begrep det ligger mye smerte i, det er rett og slett smertefullt å skulle tilpasse seg nytt på nytt dag ut og dag inn. Joda, jeg har valgt det selv, men det gjør det ikke nødvendigvis noe lettere til tross for at jeg er både ressurssterk, velutdannet og kulturelt sett tilsynelatende lik mine landsmenn. Jeg skriver ikke denne bloggen for å klage og syte, eller fokusere på meg selv. Jeg forteller historiene mine for å vise at integrering ikke er en svart-hvitt og enkel prosess. Og jeg har dyp respekt for innvandrere som har vært nødt til å flykte på grunn av uholdbare forhold i fedrelandet sitt. Jeg vet jeg er en heldig innvandrer, og vet ikke hvordan jeg hadde taklet tilværelsen dersom jeg hadde vært i deres sko. Skulle ønske de kunne få mer oppmerksomhet for det de faktisk gjør, enn det de ikke gjør.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s