Nød lærer fattig kommune å spinne

I den offentlige debatten er det lett å få inntrykk av at vellykket integrering av innvandrere både er komplisert og uoppnåelig. Det skal ikke så veldig mye til før man går seg vill i debattantenes forvirrende tåkeprat, og blir sittende igjen med følelsen av at integrering er såpass mystifistisk at vi umulig vil komme i mål noensinne. Heldigvis vil det også alltid finnes de som ignorerer polemikken og forstår at det ikke nødvendigvis trenger å være noe hokus pokus filiokus.

Lindesnes kommune er én av dem:

«Lindesnes kommune har betydelige velferdsutfordringer og dårlig økonomi. Det har tvunget kommunen til å gjøre noen grep for å få ned uførestatistikken og holde folk unna NAV. Så på sett og vis kan man si at Lindesnes har hatt kniven på strupen og har vært nødt til å få integrering av flyktninger til å fungere. Den måten de har valgt å gjøre det på, har vist seg å bli en suksess.»

Der starter integreringen av flyktningene allerede på mottaket, og forskning.no skriver videre:

«Alle nyankomne får et brev fra kommunen hvor de blir ønsket velkommen. Deretter blir det gjort en avtale om at de blir hentet på mottaket. Når flyktningene kommer til Lindesnes, trekkes ofte eventuelle andre landsmenn og -kvinner inn som kontaktpersoner. I tillegg får hver enkelt flyktning en egen norsk, frivillig kontaktperson i lokalsamfunnet.»

Og en av konsekvensene av den tette oppfølgingen fra flyktningekontoret frivillige i lokalsamfunnet er blant annet at:

«Så å si alle kvinner fra Afghanistan som bor i Lindesnes kommune, har en jobb, et kurs eller en praksisplass å gå til.»

Dette er vakker musikk i mine ører. Som jeg har nevnt mange ganger her inne: Når jeg, en privilegert innvandrer som kommer fra ett av verdens rikeste land (og ikke har flyttet spesielt langt engang), har slitt med integrering, kultursjokk og fremmedfølelse, hva må egentlig flyktninger gjennomgå? Ikke bare skal de gjennom kultursjokk, språklæring og tilpasning i ekstremt nye omgivelser, men de skal også bearbeide opplevelser vi andre vanskelig kan forestille oss – i tillegg til hatefulle ytringer basert på fordommer og stereotypier fra omgivelsene. Min egen integreringsprosess ville lidd kraftig under tilsvarende forhold.

Nei, vellykket integrering er ikke noe hokus pokus, og BRAVO til Lindesnes kommune for å ha skjønt akkurat det!

Advertisements

Forfatter: c'est la vie!

Hvem jeg er? En helt vanlig norsk jente, som for over ti år siden forvillet seg ut på kontinentet og på grunn av Amors uberegnelige piler har blitt der siden. Integrering ser ut til å være stikkordet for bloggen min. Et ord mange slenger rundt seg med en lettvinthet som ofte forbauser meg. Et visst politisk parti ser ut til å se på integrering av innvandrere som eneste remedie for å få det såkalt skakkjørte Norge på rett kjøl. For meg personlig er integrering et begrep det ligger mye smerte i, det er rett og slett smertefullt å skulle tilpasse seg nytt på nytt dag ut og dag inn. Joda, jeg har valgt det selv, men det gjør det ikke nødvendigvis noe lettere til tross for at jeg er både ressurssterk, velutdannet og kulturelt sett tilsynelatende lik mine landsmenn. Jeg skriver ikke denne bloggen for å klage og syte, eller fokusere på meg selv. Jeg forteller historiene mine for å vise at integrering ikke er en svart-hvitt og enkel prosess. Og jeg har dyp respekt for innvandrere som har vært nødt til å flykte på grunn av uholdbare forhold i fedrelandet sitt. Jeg vet jeg er en heldig innvandrer, og vet ikke hvordan jeg hadde taklet tilværelsen dersom jeg hadde vært i deres sko. Skulle ønske de kunne få mer oppmerksomhet for det de faktisk gjør, enn det de ikke gjør.

1 thought on “Nød lærer fattig kommune å spinne”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s