Pose, sekk eller handlenett?  

Når du har pakket kofferten og forlatt hjemlandet for godt, er det i begynnelsen ingen grenser for hvor spennende det nye er. Som regel, da, for dersom det ikke er frivillig, er man sikkert ikke like entusiastisk. Vel, når den første begeistringens slør har lagt seg, og hverdagen setter inn, så ser man sitt nye land med nye og gjerne kritiske øyne. Gamlelandet hedres og æres til krampa tar en, og ens nye land har ikke nubbesjans når sammenligningen mellom de to tar overhånd. ‘Sånn gjør vi det der jeg kommer fra’ blir punktum for enhver diskusjon med de stakkars innfødte som må tåle å få fedrelandet sitt gransket med lupe og funnet for kort og for smått. Dette er vel kanskje spesielt aktuelt for bittelille Belgia.

Så går det noen år, nøyaktig hvor lang tid avhenger av innvandrerens utgangspunkt, personlighet og andre uforutsigbare saker, jeg for eksempel, har brukt uforholdsmessig lang tid på denne prosessen, og det er vel ingen overraskelse for den jevne leser av denne bloggen, men, ja, altså, så går det noen år, og så går den forhåpentligvis over denne overdrevne og ukritiske begeistringen for gamlelandets gjøren og laden. Man følger mindre med på hva de foretar seg der ‘hjemme,’ og ens nye land er ikke så nytt lenger og heller ikke så verst når det kommer til stykket. Og de innfødte puster lettet ut. Om de i det hele tatt har giddet å henge med helt dit. Det kommer til og med til det punktet at en  synes det de i gamlelandet sysler med, er en smule tullete, tro det eller ei.

Én av de tingene jeg stusser litt over akkurat nå, er ståheien over plastikkposeavgiften der borte i gamlelandet. Jeg skjønner den ikke, selv om jeg er aldri så mye norsk og har bodd aldri så mange å i Norge. Her i Belgia tar folk flest med seg handlenett og/eller handlekasser i butikken. De ser sånn ut:

Jeg har dessuten alltid en sånn i veska:

photo 2

Uten katt, men han er så søt at han må være med. Og blir sånn når jeg trenger pose:

Voilà!
Voilà!

«Men vi bruker posene til søppelposer,» hører jeg dere rope klagende langt der oppe fra nord. Vel, her til lands betaler vi for søppelposene, og det er ikke lov til å bruke andre poser enn disse:

Restavfall

restavfall

Plastikkavfall (men plastposer kan ikke puttes oppi her, de må i restavfall vel og merke)

plastavfall

(Papir hentes samtidig med plast)

Vi betaler 1€ for restavfallsposene. Plastavfallsposene er mye billigere, og koster rundt 0,10€. Dette gjøres for å motivere folk til søppelsortering. Når du ser hvor mye plass for eksempel matavfall tar i den posen om koster 1€, så er det straks mer interessant å finne andre alternativer, som for eksempel lage en kompostbinge i hagen. At det er lurt å redusere både søppel og bruken av plastikkposer, trodde jeg var en gjengs mening blant folk flest, og innbiller meg at belgiere har kommet et stykke på vei når det gjelder akkurat dette. Tone Sofie Aglen i Adressa sier blant annet dette i en kommentar i dag:

Mens alle overgikk hverandre i å latterliggjøre poseavgiften, hørte jeg et radioprogram om hvordan plast dreper fugler, fisk og dyr i havet. Nå frykter forskerne at et gigantisk plasthav etablerer seg i Barentshavet mellom Finnmark og Svalbard. I Stillehavet sirkulerer allerede en søppelfylling som er minst fire ganger større enn Norge. Det er fotballer, kajakker, plastflasker, legoklosser, bæreposer, fiskegarn og mye annet, kvernet ned til ørsmå, gjennomsiktige partikler. Denne plastsuppen truer nå livet i havet. Ikke bare nord i Stillehavet, men også Atlanterhavet, Det indiske hav og Østersjøen er alvorlig forurenset av søppel. Nå bekymrer det forskerne at de finner store mengder plast i magen til sjøfugl og krabber i nordområdene.

Les resten her. Etter min mening burde det som står i denne kommentaren være nok til å heie på poseavgiften. Eller tar jeg feil?

Reklamer

15 kommentarer om “Pose, sekk eller handlenett?  

 1. Jeg skjønner ikke helt ståheien, jeg heller. Har brukt handlenett i mange år selv, og som du skriver så er de jo både større og mer solide enn plastposene. Plastposene er greie til søpla, den er jeg enig i. Men jeg kjøper bare plastpose hvis jeg går tom for poser til søpla. Handlenett er jo så enkelt! 🙂

  Liker

 2. Jeg bruker handlenett, men glemmer det ofte når jeg går i andre butikker enn dagligvarebutikken. Det er nok disse posene, f.eks. de små fra H&M og co, som ikke kan brukes til restavfall, som vi får best bukt med med denne avgiften. Jeg skal i hvert fall bli mer bevisst, og tar med handlenett på alle handleturer, også de rene shoppingturene. Starter nå!

  Men jeg tenker at de som ikke bryr seg om hverken penger eller miljø, vil nok fortsette å betale for plastposer, og ikke redusere forbruket.

  Liker

  1. Nei, du har nok rett i at de som hverken bryr seg om penger eller miljø, vil fortsette å betale for plastposer, men jeg tror nok det virke bevisstgjørende på de som allerede tenker litt på miljøet vårt. Det blir heldigvis fler og fler, tenker jeg optimistisk 😉

   God shopping videre med handlenett i veska! 😀

   Liker

 3. Jeg mener du har rett. Som dykker har jeg både lært og sett hvor skadelig plast er for korallrev, fisker og skilpadder. De flytende kontinentene av plastsøppel skremmer meg. Flere er blitt flinkere til å bruke handlenett her hjemme, men vi har mye å gå på. En dytt i riktig retning med en avgift er helt nødvendig.

  Liker

  1. Takkk for viktig innspill! Ja, et dytt i riktig retning vhja avgifte er nok noe av det som må til, dessverre. Dessuten, plastposer er det veldig, veldig enkelt å redusere bruken av, så det burde være motivasjon nok for folk at de kan bidra med noe så lite for at det skal bli bedre forhold i naturen.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s