Plikten til å bruke stemmeretten

senat.be
senat.be

Her i Belgia er det stemmeplikt. Dersom du ikke stemmer ved politisk valg og ikke har gyldig grunn, blir det faktisk bot på mellom 25 – 50 €, og opp til 125 € dersom man ikke gjør opp for seg i første omgang. Stemmegivningen har vært obligatorisk siden 1894, og plikten hadde den gang som mål å muliggjøre at alle kunne stemme, spesielt de fattigste, og at en arbeidsgiver ikke kunne nekte arbeiderne sine fri til å avlegge stemme.

Jeg har ikke stemmeplikt her nede, ettersom jeg tviholder på det norske statsborgerskapet mitt. Men jeg kan fortsatt stemme ved norske valg. For oss nordmenn og nordkvinner som bor i Belgia, er det mulig å forhåndsstemme på det norske konsulatet ved ambassaden i Brussel. Noe jeg så langt ikke har gjort, må jeg dessverre innrømme. Og skjemmes litt av det, gjør jeg også. Men den litt syltynne og temmelig utslitte unnskyldningen min er og blir som den alltid er når jeg befinner meg på dypt vann, at integreringen har skylda. Den kan heldigvis ikke forsvare seg.

I år hadde jeg derimot planlagt å gjøre noe med akkurat den saken, og så fort vi var tilbake fra ferie og barna var i gang med skole igjen sånn rundt den fjerde september, så skulle hu mor sette seg på toget inn til Brussel og avlegge forhåndsstemme (og kanskje til og med koste på seg en kaffe på Starbucks samt et lengre besøk på Fnac, landets desidert beste bokhandel). I bakhodet hadde jeg at fristen for forhåndsstemme var rundt den 6. så jeg hadde et par dager på meg. Jada. Eller nei da. Fristen for forhåndsstemmingen for oss i utlendighet skulle vise seg å være den 30. august. Så dette ble det altså ikke noe av – denne gang. Men jeg har lovt meg selv både dyrt og hellig, at om fire år skal det bli både stemmegivning, deilig kaffe og god bok.

Man kan kanskje fnise litt over det faktum at Belgia er verdensmester i å være uten regjering i fredstid, hele 541 dager faktisk, og har kommet i Guinness rekordbok for det. Men det stemmes i hvert fall ved valg. Mer enn 90 % av de stemmeberettigede kommer seg avgårde til stemmelokalet, og det i tillegg på en søndag. Men, som jeg sa til mannen som ble forundret over at Norge holder valg på mandager, de har jo ikke noe valg, høhø . Ordspillet ble dessverre lost in translation

Til sammenligning, stemte 76,4 % av de stemmeberettigede i Norge ved forrige stortingsvalg, dere  kan vel gjøre bedre enn det i 2013?

Og om du fortsatt skulle være i tvil over hvilket parti du skal stemme på, kan du kanskje hente litt inspirasjon fra kronikken til Siv Limstrand, «Måtte det lykkes», trykket i Adresseavisen i dag, og gjengitt på Kirkens bymisjons nettside her. Den summerer opp mine hjertesaker ganske godt i hvert fall.

Godt valg!

Reklamer

11 kommentarer om “Plikten til å bruke stemmeretten

 1. Dette innslaget syntes jeg var morsom Hege. Synes bruken av «jeg» og «dere» var morsom. Siden du holder på statsborgerskapet burde vel setningen din være «… vi kan vel gjøre bedre enn det i 2013» Men ser jo problemet med det siden du ikke stemte… Jeg kan ikke si noe på det for jeg stemte ikke selv da jeg bodde i utlandet, det er mye enklere når en slipper å reise et sted for å stemme.

  Jeg synes ikke det bør være en plikt men at politikk burde bli et eget fag på skolen slik at ungdommene blir vant til å bry seg om samfunnet de bor i og bli oppmerksom på hva de selv kan være med å påvirke. 🙂

  Liker

  1. Hehe, i 2017 skal det bli «VI kan vel gjøre bedre enn sist» – skal jeg love deg 😉

   Jeg har forresten hørt rykter om at valgdeltakelsen i år er på under 70 % …?! Altså fem prosent lavere enn ved forrige valg. Dersom det stemmer, er det jo virkelig tragisk. Kanskje ikke stemmeplikt er løsningen, men man kan jo spørre seg hvordan demokratiet fungerer i praksis dersom hele 30 % utelater å stemme – representerer regjeringen da virkelig folket? Det kan man jo faktisk være rimelig sikker på her i Belgia, og det takket være stemmeplikten. Jeg er fristet til å si at det å leve i et demokrati og benytte seg av friheter som retten til å ytre seg for eksempel, også burde gi enkelte forpliktelser – som å stemme. Noen har i sin tid kjempet frem denne rettigheten, og det er rimelig hårreisende at 30 % velger å ikke stemme.

   Politikk som eget fag i skolen er ikke så dumt, men om det vil løse problemet med lav valgdeltakelse er jeg usikker på. Det er jo skolevalg, og det ser ikke ut som det hjelper …

   Liker

 2. Stemmeretten er noe noen dør for og vi tar lett på.
  Det endrer seg ikke likevel, er et omkved man ofte hører.
  Men, neste gang, unge dame, husk å stemme, i tide 🙂
  Klem 🙂

  Liker

  1. Ja, du har rett, noen dør for den, og i Norge tas den som en selvfølge – det viser jo den begredelige valgdeltakelsen … Og, om det kanskje ikke endrer seg for alle og enhver, så bør man jo likevel kunne se verdien av at vi har et demokrati og benytte seg av det …?

   Vel, til neste valg SKAL jeg stemme i tide 😀

   Klem til deg

   Liker

 3. Det er litt rart at her som myndighetene liker å sentralstyre det meste ikke har valgt en belgisk modell, men vi har noe annet ganske effektivt. Det virker i alle fall på meg, og jeg tror jeg er en del av en større gruppe enn sofasitterne. Like sikkert som valgflesk, blir vi også servert gruppepress. Det sies at valg ikke er en plikt, men en rettighet. Deretter setter gruppepresset inn med argumenter som at noen har kjempet og dødd for å stemme, eller at de som ikke stemmer heller ikke har rett til å uttale seg i saker de er uenige i. Jeg har vært usedvanlig demokratisk og har vært innom de fleste partiene, bortsett fra at jeg kunne aldri stemt frp eller sv. Det blir nesten fremstilt som at en stemme til Frp er en stemme til Le Pen. Kanskje har de et poeng. Vi får se hvor stor innflytelse politikerne virkelig har. Selv tror jeg maktapparatet er for stabilt til at store endringer er mulig. Men noe Høyrepolitikk blir det vel.

  Liker

  1. Takk for kommentar!

   Jeg og tilhører nok gruppen som kom meg avgårde til valglokalet ved ethvert valg på grunn av at «det gjør man bare» – så kanskje det har vært litt gruppepress på meg også 😉 Men, men jeg synes uansett det er synd at valgdeltakelsen er så lav som den er, og som jeg skrev til en annen her inne, representerer regjeringen virkelig folket dersom hele 30 % ikke har stemt, og kan man da virkelig kalle det en demokratisk seier. Jeg vet jeg er ute på tynn is her, for de 30 % har jo valgt å ikke stemme, men det er likevel kanskje noe å tenke over ..?

   God dag til deg 🙂

   Liker

  1. Neste gang har jeg ingen unnskyldning! 😀 Dette med stemmeplikten her i Belgia er noe jeg fortsatt reflekterer over, og ikke synes er så dumt – for som mannen min sier, maskineriet går ikke rundt uten olje – kanskje det er et tegn på at jeg begynner å bli velintegrert?! (Eller assimiliert, muligens hjernevasket!?)

   Liker

 4. Det var laveste deltagelse i valget siden 1927. Det synes jeg er veldig trist, det er viktig at i tar vare på den rettigheten vi faktisk har. Jeg er glad det ikke er bot for å stemme i Norge, men samtidig er det svært viktig at vi løfter stemme vår. At vår regjering ble blå, skremmer meg veldig. Jeg lurer virkelig på hvor meget skade, man kan gjøre på fire år.

  Liker

  1. Ja, det er virkelig en begredelig valgdeltakelse … Men bot for å stemme, hadde vel ikke hjulpet, hehe 😉 Kanskje man heller skulle gitt penger til de som benytter seg av stemmerretten? Da skal du se det ville blitt fart på den siste tretti prosenten 😀

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s