Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne!

Dagen er kommet. I kveld reiser vi hjem. Jeg har øvd meg på dette i lang tid, å kalle Belgia for hjemme. Norge er gamlelandet. Belgia er mitt hjem. Jo mer jeg sier det, jo sannere tror jeg det blir.

Så altså. I kveld reiser vi hjem, etter å ha tilbrakt litt over ei uke i gamlelandet hos storebror og hans familie. Ei veldig fin uke. Den beste ferien, er å få snakke norsk. Hele tiden. Den stakkars familien min puster nok lettet ut når jeg drar, for selv om jeg prøver, klarer jeg ikke la være å skravle hull i hodet på brødre, svigerinne og tantebarn. Det er så ille, at jeg mistenker at barna mine er litt flaue inni seg over at moren deres snakker i munnen på alle som befinner seg i umiddelbar nærhet og plutselig ler masse og altfor høyt. Ingen er så morsomme som ens egne, ser du.

Mine egne barn har dessuten fått tørket litt støv av sin muntlige norsk, og til og med minstejenta begynner å si noen av de viktigste frasene. Blant annet lirer hun av seg i tide og utide ‘jeg må på dass’. Det er lillebroren min sin fortjeneste, og myten om udannete fremmedspråklige holdes fremdeles i hevd.

De har også fått lekt masse i snøen, for det har det vært mye av. Så mye at nå er jeg lei. Lei av våte klær. Masse klær. Lag på lag. Av og på. På og av. Til tørking. Og på igjen. Det skal bli godt å komme hjem til ett lag klær.

Summa summarum så er vi alle enige om at det har vært en kjempefin tur. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har familie som åpner dørene på vidt gap når vi kommer med koffertene våre, og jeg vet ikke om de egentlig forstår hvor mye det betyr for emigranten.

Før vi tar fatt på reisen, skal vi spise raspeballer. I et aller siste forsøk på å klamre meg fast til tiden og få den til å stå stille et øyeblikk, skal jeg spise noe av det jeg savner gjennom året. I forgårs spiste vi pinnekjøtt med kålrabistappe og tårer blinkende i øyekroken. Kålrabi fins ikke i butikkene i det landet som er hjemme nå. Men det at koffert og Kindle er fulle av bøker på norsk, gjør at jeg gleder meg litt ekstra til å komme hjem, selv om vi ikke har pinnekjøtt og kålrabi i matbutikkene.

Og nå kommer jeg til poenget med denne bloggposten. Endelig. Ettersom jeg fikk så veldig mange gode boktips her, vil jeg dele listen med dere over bøker som blir med i bagasjen.

And the winners are:

Gert Nygårdshaug: Prost Gotvins Geometri
Heidi Linde: Agnes i senga
Ingvild H. Rishøi: Historien om Fru Berg
Herman Koch: Middagen
Jørgen Brekke: Nådens omkrets
Jonas Jonasson: Hundreåringen
Sofi Oksanen: Stalins kyr
Linn Ullmann: Det dyrebare
Muriel Barbery: Pinnsvinets
Thorvald Steen: Vekten av snøkrystaller
Margaret Skjelbreid: Lerkehjerter
Kristopher Schau: På vegne av venner
Olaug Nilssen: Kjøkkenbenkrealisme
Dag Solstad: Genanse og verdighet

Ebøker på Kindle:

Tiger Garté: Fuglehotellet
Gaute Heivoll: Før jeg brenner ned
Tomas Espedal: Gå
Selma Lønning Aarø: En rekke avbrutte forsøk
Helga Flatland: Bli hvis du kan. Reis hvis du må
Kristin Tofte: Song for Eirabu

Lydbok:

Cecilie Enger: Kammerpiken

Voilá! Det ble en del. Jeg regner med at det skulle holde til neste gang vi kommer på besøk. Og de av boktipsene som ikke ble skaffet i denne omgang, er notert til da.

Tusen takk til alle dere som anbefalte bøker. Nå er det bare én utfordring som gjenstår.

Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne!

Advertisements

Forfatter: c'est la vie!

Hvem jeg er? En helt vanlig norsk jente, som for over ti år siden forvillet seg ut på kontinentet og på grunn av Amors uberegnelige piler har blitt der siden. Integrering ser ut til å være stikkordet for bloggen min. Et ord mange slenger rundt seg med en lettvinthet som ofte forbauser meg. Et visst politisk parti ser ut til å se på integrering av innvandrere som eneste remedie for å få det såkalt skakkjørte Norge på rett kjøl. For meg personlig er integrering et begrep det ligger mye smerte i, det er rett og slett smertefullt å skulle tilpasse seg nytt på nytt dag ut og dag inn. Joda, jeg har valgt det selv, men det gjør det ikke nødvendigvis noe lettere til tross for at jeg er både ressurssterk, velutdannet og kulturelt sett tilsynelatende lik mine landsmenn. Jeg skriver ikke denne bloggen for å klage og syte, eller fokusere på meg selv. Jeg forteller historiene mine for å vise at integrering ikke er en svart-hvitt og enkel prosess. Og jeg har dyp respekt for innvandrere som har vært nødt til å flykte på grunn av uholdbare forhold i fedrelandet sitt. Jeg vet jeg er en heldig innvandrer, og vet ikke hvordan jeg hadde taklet tilværelsen dersom jeg hadde vært i deres sko. Skulle ønske de kunne få mer oppmerksomhet for det de faktisk gjør, enn det de ikke gjør.

12 thoughts on “Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne!”

 1. Begynn med «Hundråringen som klatret ut hjennom vinduet og forsvant», du, den er herlig, herlig surrealistisk. Jeg holder på med den nå, og kan ikke fatte og begripe at jeg ikke begynt på den straks jeg fikk den! 😀

  Nyt siste dagen i gamlelandet, og riktig god tur hjem!

  1. Jeg begynte akkurat nå – leste ut «En rekke avbrutte forsøk» først og den må du lese! «Agnes i senga» kan jeg også anbefale, om du ikke ennå har lest den. To bøker som er greie å lese når du ikke vil det skal være så altfor mørkt og tungt 😀

  1. Noe sånt må det bli, ja! Er tilbake nå, reisen gikk bra og nå må jeg bare ha et par dager å sutre over folk som snakker frnaks på, så blir alt så meget bedre – det hjelper å tenke på alle de fine bøkene jeg skal lese 😀

 2. Elle, melle, deg fortelle, skipet går, ut i år, rygg i rand, to i spann, snipp, snapp, snute … eller noe 🙂
  God tur HJEM og velkommen til Norge om en stund 🙂
  Sender med en reiseklem, den varer helt frem 🙂

  1. Tusen takk! Fremme nå, overlevde turen med to små overtrøtte på kveldsfly som landet klokka ti på kvelden 😀 Akkurat nå har jeg begynt på boka om han hundereåringen som stikker av fra gamlehjemmet. Det er en murstein, og den lover allerede veldig godt bare etter et par kapitler 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s