Samme statistikk med to forskjellige vinklinger

Foto: Statistisk sentralbyrå
Foto: Statistisk sentralbyrå

Sympatibølgen mot innvandrne etter 22. juli er over, skrives det på nrk.no i dag. Under overskriften «Ikke like positive til innvandrere nå som i ukene etter 22. juli» kan vi lese følgende:

«Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjennomført den årlige undersøkelsen om befolkningens holdning til innvandring og innvandrere 2. juli til 11. august. Statistikken viser at holdningen til innvandrere ikke er like positiv som den var like etter terroren 22. juli i fjor. Nå har holdningene vendt tilbake til det nivået som var før terroren, ifølge SSB.»

Blar vi omtrent nederst i artikkelen, ser vi at det mumles noe om mer positive holdninger til innvandrere i arbeid.

Ser vi på Utrop.no derimot, en nettavis med et betydelig lavere lesertall enn det nrk.no helt sikkert har, blir tallene fra SSB sin undersøkelse fremstilt i et noe mer positivt lys. Under overskriften «Flere setter pris på innvandreres innsats i arbeidslivet» leser vi blant annet:

«Befolkningen har blitt mer positive til innvandreres innsats i norsk arbeidsliv i løpet av 2012. Andelen som sluttet seg til påstanden ”Innvandrere flest gjør en nyttig innsats i norsk arbeidsliv”, økte med fem prosentpoeng fra i fjor.»

Samme statistikk, men to forskjellige vinklinger.

Er det så nøye? Tenker du kanskje.

Fra mitt ståsted, uten at jeg kan skilte med noen statistikk som underbygger magefølelsen min, så innbiller jeg meg at den positive fremstillingen vil ha en mer positiv effekt enn det den negative vinklingen vil kunne oppnå. Dersom man tenker fremover. Og jeg tror det vil gjelde begge grupper, både de såkalt innfødte og innvandrene selv. Kan mest av alt sistnevnte gruppe. En gruppe som stadig vekk må identifisere seg med bråkmakere og kriminelle døgenikt, fordi det er disse det skrives om.

Ja, jeg vil tro det er nøye.

Men jeg håper selvsagt jeg tar feil, for jeg antar vi ikke vil se en merkbar endring i positiv retning hos de større mediene med det første i hvert fall. Til det selger nok svart maling mye bedre enn den rosa.

Advertisements

Forfatter: c'est la vie!

Hvem jeg er? En helt vanlig norsk jente, som for over ti år siden forvillet seg ut på kontinentet og på grunn av Amors uberegnelige piler har blitt der siden. Integrering ser ut til å være stikkordet for bloggen min. Et ord mange slenger rundt seg med en lettvinthet som ofte forbauser meg. Et visst politisk parti ser ut til å se på integrering av innvandrere som eneste remedie for å få det såkalt skakkjørte Norge på rett kjøl. For meg personlig er integrering et begrep det ligger mye smerte i, det er rett og slett smertefullt å skulle tilpasse seg nytt på nytt dag ut og dag inn. Joda, jeg har valgt det selv, men det gjør det ikke nødvendigvis noe lettere til tross for at jeg er både ressurssterk, velutdannet og kulturelt sett tilsynelatende lik mine landsmenn. Jeg skriver ikke denne bloggen for å klage og syte, eller fokusere på meg selv. Jeg forteller historiene mine for å vise at integrering ikke er en svart-hvitt og enkel prosess. Og jeg har dyp respekt for innvandrere som har vært nødt til å flykte på grunn av uholdbare forhold i fedrelandet sitt. Jeg vet jeg er en heldig innvandrer, og vet ikke hvordan jeg hadde taklet tilværelsen dersom jeg hadde vært i deres sko. Skulle ønske de kunne få mer oppmerksomhet for det de faktisk gjør, enn det de ikke gjør.

2 thoughts on “Samme statistikk med to forskjellige vinklinger”

  1. Hekkans, du slår til igjen med et viktig poeng. Anbefaler Schrödingers katt om underbevissthetens makt over oss. Vi har en tendens til å være optimister, enten vi liker det eller ikke. Jeg liker det.

    1. Ja! Underbevisstheten har dessverre en tendens til å bli undervurdert, jeg har lest litt om det. Skal sjekke ut den Schrödingers katt episoden dersom jeg finner den på nett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s