I kveld skal jeg se

NRK1 kl 22.30

Fremmed i Norge

NRK sin nettside står det følgende om programmet:

«En stadig større del av Norges befolkning har innvandrerbakgrunn, og hvert år flytter tusenvis av mennesker fra fremmede kulturer hit for å starte et nytt liv.

I den norske dokumentarserien, «Fremmed i Norge», forteller innvandrerne selv sine historier, uten det sedvanlige mediefilteret vi er vant til. Serien baserer seg i stor grad på hovedpersonenes egne opptak og videodagbøker på en måte som i norsk sammenheng representerer noe nytt.

Forventninger fra flere hold
Her møter de stort sett økonomisk trygghet og gode levekår, men samtidig opplever mange en forventning fra samfunnet om at de skal integrere seg snarest mulig. Men hvordan skal en innvandrer bli en del av det norske samfunnet uten å miste seg selv i prosessen?

Hovedpersonene
I første episode blir vi kjent med hovedpersonene i serien.

Irakiske Mido bor alene på Langhus i Akershus og har ingen familie i Norge. Etter å ha slitt lenge med å få seg nye venner melder han seg inn i AUF, og da tar livet en ny vending.

Samuel kommer fra Elfenbenkysten og bor nå i Halden sammen med sin kone og to sønner. For å finne mening i tilværelsen må han skaffe seg en jobb, og det er lettere sagt enn gjort.

Sazgar kommer fra Iran og har vært på flukt store deler av livet. Nå har hun flyttet til Fredrikstad, og her tar kjærlighetslivet en viktig vending.

Hovedfokuset for Siang (28) fra Burma er å skape en god framtid for sønnen Daniel i Sandnes. Men i tillegg til å være alenemor skal hun lære norsk, få seg en utdannelse og komme inn i et sosialt miljø. Samtidig savner hun moren sin dypt.

Alireza (18) fra Afghanista, elsker yrende folkeliv, islam og varmt klima. Når vi møter ham, er han nettopp blitt bosatt i fraflytningsrammede Båtsfjord, et forblåst sted med to tusen innbyggere helt nord på Finnmarkskysten. Der skal han skape et nytt liv for seg selv.

De to døtrene til Mi Van (28) oppdras som andre norske barn, men selv bruker hun mye av tiden sin på hjemlandet Vietnam. For å generere inntekter til vanskeligstilte vietnamesiske barn arrangerer hun en storstilt missekonkurranse i Oslo konserthus.»

Og ettersom jeg er i gamlelandet på vinterferie, skal jeg se den her!

Ha en fin kveld.

Advertisements

Forfatter: c'est la vie!

Hvem jeg er? En helt vanlig norsk jente, som for over ti år siden forvillet seg ut på kontinentet og på grunn av Amors uberegnelige piler har blitt der siden. Integrering ser ut til å være stikkordet for bloggen min. Et ord mange slenger rundt seg med en lettvinthet som ofte forbauser meg. Et visst politisk parti ser ut til å se på integrering av innvandrere som eneste remedie for å få det såkalt skakkjørte Norge på rett kjøl. For meg personlig er integrering et begrep det ligger mye smerte i, det er rett og slett smertefullt å skulle tilpasse seg nytt på nytt dag ut og dag inn. Joda, jeg har valgt det selv, men det gjør det ikke nødvendigvis noe lettere til tross for at jeg er både ressurssterk, velutdannet og kulturelt sett tilsynelatende lik mine landsmenn. Jeg skriver ikke denne bloggen for å klage og syte, eller fokusere på meg selv. Jeg forteller historiene mine for å vise at integrering ikke er en svart-hvitt og enkel prosess. Og jeg har dyp respekt for innvandrere som har vært nødt til å flykte på grunn av uholdbare forhold i fedrelandet sitt. Jeg vet jeg er en heldig innvandrer, og vet ikke hvordan jeg hadde taklet tilværelsen dersom jeg hadde vært i deres sko. Skulle ønske de kunne få mer oppmerksomhet for det de faktisk gjør, enn det de ikke gjør.

9 thoughts on “I kveld skal jeg se”

    1. Dessverre ser det ut til at vi ikke kan se det fra utlandet, men gi gjerne beskjed dersom du får det til for første episode var veldig bra synes jeg!

    1. Tusen takk for det du! Nå er vi tilbake til hverdagen i Belgia, men ettersom sola skinner og temperaturen er mild så går det veldig fint 😀

  1. Er ikke stikkordet «proxy» for å få sett nrks sendinger på nett-tv utenfor Norge? Synes å ha lest at de bare blir videreformidla til norske ip-adresser pga rettigheter.

  2. Jeg fikk sett den. Får stort sett sett alt egenprodusert uten problemer, selv uten norsk ip-adresse. Direktesendinger funker derimot ikke, selv ikke om vi endrer til norsk ip-adresse.

    Og så til saken: veldig bra serie!

  3. Vi så den via et program på Apple TV. Ser at det ikke funker på nettsiden til NRK. Aner ikke hvorfor det funker et sted og ikke et annet..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s