Med stjerner i margen

Jeg har lenge fundert på hvordan det skal bli lettere å følge favorittbloggene mine uten å måtte gå gjennom hele lenkelisten hver eneste gang. Det tar for mye tid, og ofte må jeg innom en blogg flere ganger før den oppdateres. Det ender gjerne med at jeg bare går inn på en del for så å rote meg vekk i dette evige blogguniverset som jeg etter hvert har blitt så veldig glad i å følge med på. Timene flyr lett av gårde der inne, men det er ikke dermed sagt at jeg får med meg det mest interessante eller får videreformidlet det som videreformidles bør for den saks skyld.

Uten at jeg skal innbille menneskene rundt meg at jeg er noen ekspert, så har jeg ikke fått inntrykk av at WordPress (WP) har noen veldig god løsning på dette. Jeg har lenge drømt om en slik bloggrull jeg har sett på de bloggene som er på blogspot. De oppdateres fortløpende og legger de ferskeste postene øverst. Vakkert, rett og slett.

Så en dag ser du, fortalte Under stjernene, som også har en WP blogg, at hun hadde realisert nettopp denne drømmen! Hun hadde brukt en oppskrift hun fant på Sigruns blogg. Dette skulle jeg klare jeg også. Gamle ideer fra min trofaste indre kritiske stemme om at jeg ikke har et teknisk ben i hele kroppen og så videre og så videre, ble arrogant overhørt. Jeg tror kanskje jeg på et tidspunkt var såpass skråsikker at jeg lo den rett inn i hvitøyet med en sånn skummel spøkelsesstemme i tillegg. For så å ende i krampegråt på gulvet noen timer senere der jeg strevde med noe som lignet en monsteraktig fusjon mellom lenkelisten min og fremmede bloggelementer uten mulighet for å flytte den verken hit eller dit. For jeg har ikke et eneste teknisk ben i hele kroppen. Mulig jeg kunne fått hjelp av noen i min umiddelbare nærhet. Mannen, for eksempel, har ikke noen problemer med selvtilliten på dette området til tross for at han ikke kan så mye. Dessuten har han ikke utvidet det norske vokabularet sitt nevneverdig, så utover ”tosk” og ”tulling” har han ikke mye forståelse for morsmålet mitt. Jeg så for meg marerittaktige scener hvor bloggen min ble slukt av en bloggdraug et eller annet sted i det store intet, og mannen som bare rister på hodet med en ”ohlala dommage”. Synd, trist og veldig leit liksom. Har vært i mange tilsvarende situasjoner før på grunn av mannens soleklare tro på seg selv.

Det hører med til denne historien som begynner å bli litt for lang så jeg skal forsøke å hanke meg inn til poenget her, at Lothiane fra Under stjernene bloggen tilbød seg så snilt å hjelpe meg om jeg hadde problemer. Noe jeg var for skamfull til å takke ja til og derfor lot som bloggrull ikke stod øverst på ønskelisten akkurat da.

Begreper som RSS-feed og slikt, har jeg og styrt unna. Jeg trykket en gang på en sånn knapp og fikk bare opp en hel side med kaudervelsk, stengte PC-en tvert og turte ikke åpne den igjen før det hadde gått en dag eller to.

”Google leser” er en annen ting jeg lenge har hatt et anstrengt forhold til, uten at den noensinne har gjort meg noe. Jeg har bedrevet noe skeptisk snusing der inne, det er alt. Helt til SerendipityCat skrev dette. Her forklares det om stjernemerking av de innleggene du liker. Kjekt for å holde oversikt og ta vare på de innleggene som utmerker seg eller er nyttige på en eller annen måte.

Det var da jeg tok avgjørelsen. Koste hva det koste ville, så skulle jeg sette meg inn i Google sin leser. Hah! Med dødsforakt i fingrene tastet jeg meg gjennom forklaringer og screenshots og… Og… Nesten til min store skuffelse, for dette skulle jo være komplisert, så fikk jeg det til. Med én gang. Uten knøl. Med spente skuldre og nakken i uheldig stilling ble jeg sittende å legge inn favoritt etter favoritt. Fornøyelig brukervennlig og oversiktlig.

Og nå hadde jeg fått blod på tann, jeg ville ikke bare forstå Google leseren og stjernemerking, men jeg ville så veldig gjerne legge inn et utvalg av de stjernemerkede innleggene i margen på selve bloggen min. Alt hadde gått som smurt hittil, men dette skulle jeg ikke få til. SerendipityCat har sitt eget bloggdomene, og visste derfor ikke hvordan dette gjøres i WordPress, eller om det i hele tatt var mulig. Jaja. Jeg klappet meg selv på de stive skuldrene og tenkte som så at jeg hadde likevel oppnådd en hel masse og kunne alltids være fornøyd med det.

Men det var helt til Ziarah la igjen denne kjærkomne kommentaren hos meg for noen dager siden:

«For å legge til ei liste med stjernemerkede artikler fra Google Reader på WordPress kan du gjøre som følger:
1. Gå til Google Readers innstillinger–> tags og gjør stjernemerkede artikler offentlige.

2. På samme side, under innstillinger, trykk på “vis allment tilgjengelig side”.

3. I høyre marg, under profilbildet ditt finner du et lite oransje symbol der det står “Atominnmating”, eller “RSS-feed”, litt avhengig av hvilket språk du bruker. Klikk på denne. Du får muligens opp ei side som bare er full av symboler, eller ser veldig uoversiktlig ut, men kopier linken til denne siden.

4. Gå til WordPress–>Utseende–>Widgets.

5. Velg widgeten som heter RSS og har beskrivelsen “Innlegg fra en Atom- eller RSS-strøm”. Lim inn linken du kopierte fra den allment tilgjengelige siden.

Et voilà!»

— — —

Et voilà, jammen er det sant. Nå har jeg stjerner i margen jeg også. Og jeg er dypt takknemlig til dere som har gjort dette mulig.

Reklamer

17 kommentarer om “Med stjerner i margen

  1. Åhåå, vet hvordan det føles… Men så ser det ut som du fikk det til likevel… Gikk inn på bloggen din, og der var det! 😀

   Liker

 1. Enig med første kommentaren til Lothiane. *River meg i håret*
  Så, #rekkeropphanda
  Jeg får ikke opp bloggrull med anbefefalte innlegg fra google reader på bloggen. Har limt inn widget m/RSS på mine stjernemerkede innlegg,men nope:(
  Finnes det en trylleformel?

  Liker

   1. Yey:)
    Fikk det til!Det var URL-linken til RSS siden som skulle inn i widget.
    Jeg har eget navn, men er ikke noe mer enn det. Antakeligvis er det bare noe jeg innbiller meg; at det er så vanskelig å styre alt selv. Forstår ikke hvor du «forsvant hen» i bloggrollen min, men nå er du tilbake:)

    Liker

 2. Jeg har forstått at jeg innerst inne har en Blogger-hjerne. Det er mye mer lettfattelig enn WP. WP suger noe så grassalt når det gjelder måten de har lagt opp menyene sine på. (Min meget subjektive mening.) Men likevel foretrekker jeg WP, jeg føler jeg er mye mer i kontakt med omverdenen da, samt at de har mye bedre kommentarfelt. Så … angrer ikke overflyttingen jeg gjorde for noe år siden, selv om jeg stadig synes de gjør ting vanskelige. 😉

  Liker

  1. Jeg har kun vært på WP, så har ingen sammenlikningsgrunnlag i forhold til de andre bloggleverandørene. Men når det gjelder akkurat dette, har ikke WP imponert meg ihvertfall!

   Liker

 3. «Tulling» er jo et fint ord, men «tosk» begynner kanskje å blit litt antikvert?

  Det kunne være interessant med en nærmere forklaring om hvorfor han kan akkurat disse to ordene. 😉

  Liker

  1. Fordi det ikke blir troverdig nok å kalle ham tilsvarende gloser på fransk 😉

   Nå begynner det jo å bli noen år siden jeg emigrerte, og det er kanskje derfor morsmålet mitt er blitt antikvert?

   Liker

 4. Flink du er! Jeg har en sånn skummel RSS-feed, men jeg bruker en tjeneste som heter Bloglovin. Der legger jeg inn url’en til bloggen(e) jeg vil holde meg oppdatert på, og hver gang jeg logger inn, viser Bloglovin meg starten på alle nye blogginnlegg fra mine favoritter. Funker fint for meg – men det har litt med saken å gjøre at jeg har valgt å ikke ha blogroll på bloggen min pluss at jeg heller ikke har noen liste med ‘stjernemerka’ blogginnlegg.

  Uansett: glad du fant ut av det, og at bloggefolket viste hva de er gode for. Det er nemlig mange gode der, fineste Lothiane inkludert 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s