Man må øve seg på å høre til

Sier psykolog Judith van der Weele i denne artikkelen som handler om fremmedfølelse:

”Menneskene rundt deg fungerer som speil og viser hvem du er. Men hvis ingen bekrefter deg og gir deg anerkjennelse og tilhørighet, da blir du en fremmed både for deg selv og for andre. Å forebygge og få bukt med fremmedfølelse er også et samfunnsansvar. Du selv kan gjøre mye, både om du er den som føler deg fremmed – eller den som omgås personer med fremmedfølelse.”

Jeg anbefaler deg å lese fortsettelsen. Hun belyser hvordan ansvaret for vellykket integrering ikke bare ligger hos innvandreren selv, men også hviler på de såkalte innfødte og deres holdninger til nye landsmenn. For de fleste som følger denne bloggen er vel ikke dette noen nyhet i seg selv, men Van der Weele kommer med interessante perspektiver det gjorde godt å lese.

Og for dere som liker slikt, så gjengis Sigbjørn Obstfelders dikt i sin helhet:

«Jeg ser»

Jeg ser på den hvide himmel,
jeg ser på de gråblå skyer,
jeg ser på den blodige sol.

Dette er altså verden.
Dette er altså klodernes hjem.

En regndråbe!

Jeg ser på de høie huse,
jeg ser på de tusende vinduer,
jeg ser på det fjerne kirketårn.

Dette er altså jorden.
Dette er altså menneskenes hjem.

De gråblå skyer samler sig. Solen blev borte.

Jeg ser på de velklædte herrer,
jeg ser på de smilende damer,
jeg ser på de ludende heste.

Hvor de gråblå skyer blir tunge.

Jeg ser, jeg ser…
Jeg er vist kommet på en feil klode!
Her er så underligt…

Reklamer

9 kommentarer om “Man må øve seg på å høre til

  1. Tusen takk for det, Stine!

   Ja, jeg tenkte dette er noe alle burde lese egentlig, selv om artikkelen er fem år gammel. Også for sånne som oss. Hun satt ord på så mange ting jeg ikke helt har klart å identifisere i min egen situasjon.

   Fortsatt god helg til deg og god klem herifra 😀

   Liker

 1. Takk for tips om interessant artikkel! Hun satte ord på mange ting jeg har følt, om som noen som står meg nær stadig føler.

  Liker

  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Ja, jeg synes psykologen berørte mange punkter som er aktuelt for meg som lever i utlandet. Samtidig som den gir mennesker som er rundt sånne som oss en lettere forståelse.

   Liker

 2. Må bare få si at jeg faktisk har rukket å tenke at jeg er både glad og rørt over at butikkdamene her i bygda er hyggelig mot meg – for det motsatte ville jeg nok kjent som noe vondt og sårt. Og jeg har flytta fra byen over fjorden, bare…

  «Du selv kan gjøre mye, både om du er den som føler deg fremmed – eller den som omgås personer med fremmedfølelse.”
  Javisst – godt med påminnelsen – den gjelder både i små og store forhold!

  Liker

  1. Takk for fin kommentar, Maie! Man skal ikke bevege seg så langt før man kjenner litt på fremmedfølelsen, og da er det ekstra koselig at butikkdamene og ellers folk flest, er hyggelige og imøtekommende. Jeg husker godt da jeg flyttet fra hjembyen til hovedstaden, og holdt meg helst til «mine egne» for det var disse menneskene som best skjønte humoren og ellers omgangsformen. Da slappet jeg mest av for å si det sånn. Når jeg omgikkes Oslo-folk følte jeg meg ofte brautende og feil kledt… 😉

   Liker

 3. Jeg elsker det diktet av Obstfelder! Har gjort det siden jeg leste det for første gang for over 20 år siden 🙂 Nå skal jeg se om jeg får lest artikkelen selv om jeg har barn rundt meg 😉

  Liker

  1. Takk for kommentar! Ja, det er et nydelig dikt, og passer veldig bra for sånne som oss 😉 Tror jammen jeg skal lese artikkelen på nytt, for jeg kan sikkert bruke noe av den i foredraget jeg forbereder – takk for påminnelsen 😀

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s