Spreng en fordom

Det er svært nedslående å leve i en tid da det er lettere å sprenge et atom enn en fordom, sa Albert Einstein. Jada, jeg har googlet ord og uttrykk i dag, ikke mye annet å gjøre mens jeg venter på å måke neste runde. For vi har snø. Massevis. Og er det én ting jeg, på grunn av min etniske opprinnelse, har skjønt bedre enn mine nye landsmenn – hah! – så er det at snøen ikke forsvinner av seg selv. Nå kan de bare ha det så godt der de sitter og myser mot annerledesheten min og et fortau det faktisk går an å gå på. Selv om ”å gå på beina” det er falig det når nettene blir lange og kulda setter inn.

For det er litt sånn ”meg – dem” oppi hodet mitt innimellom og ganske ofte. Men som regel, etter mye anstrengende positiv tenkning vel og merke, er det ikke måte på hvor kjekke og greie de faktisk kan innbille meg å være. Bortsett fra for eksempel de som prater intenst fransk med skikkelig overdreven trutmunn. Det takler jeg ikke. Rullgardinen går rett ned og jeg slutter å høre på hva de sier, og klarer ikke annet enn å irritere meg over hvor irriterende det er. At det ser dumt ut rett og slett. Og at de ikke skjønner.

Jada. Jeg vet. Jeg må venne meg til ikke å henge meg opp i disse trutmunnene. De har ikke bare kommet for å bli. De har alltid vært der. Men det er bare det at det er så mange av dem, og jeg klarer ikke helt å slappe av mens med pågår. Åja. Det er vel nettopp derfor det blir ekstra viktig å konsentrere seg hardt for å se forbi den slags, ellers kan det jo være jeg går glipp av nyttig informasjon. På nyhetene for eksempel, der er det mye av akkurat dette. A-r-t-i-k-u-l-e-r-i-n-g. Mens det for meg ser ut som de er på vei ut av TV-en for å rundkysse oss allemann. For det jeg vet har vi kanskje til og med fått ny regjering. Det har det nemlig vært kranglet om helt siden juni. Imens har jeg hengt meg opp i den ekstremt ytterliggående leppegymnastikken.

Og så var det Einstein da. Jeg har tenkt litt på hvilke fordommer jeg har. Sånn egentlig føler jeg meg temmelig fordomsfri, men så var det ett av disse ordtakene som sa at ”Den farligste av alle fordommer, er å tro at vi ikke har noen” (Veikko Koskenniemi). Og den kategorien er det heller ikke hyggelig å tilhøre. Så da tenker jeg at jeg har fordommer mot fordomsfulle mennesker. De som stemmer et visst politisk parti jeg ikke vil ha noen assosiasjoner med for eksempel. Og så ser jeg litt lenger ned på siden over ordtak en ukjent som skal ha sagt ”den personen som ikke tenker som du, har fordommer.” Touché!

Her kan du forøvrig lese resten av de ordtakene om fordommer som ikke ble med i denne bloggposten. Til ettertanke om du vil.

Selv har jeg tenkt å ta dette til etterretning. Nyttårsforsettet for 2011 skal ene og alene være fordomsprenging.

Hvilke fordommer har du, og er du beredt til å sprenge dem i filler i det nye året?

Reklamer

6 kommentarer om “Spreng en fordom

 1. haha! underholdende. jeg henger meg også opp i hvordan folk snakker, men som regel er det mer manglende artikulering som frustrerer meg, særlig er det mange slØRVETe sangere. hver gang jeg hører Lissi synge «when i’m alone» hører jeg bare «whe i’ alone wiijuuu» og «you ro the woone (en slags blanding av world og one)». drives me insane! akkurat som en del oslo-sangere også gjør, særlig lillebjørn nilsen, han glemmer liksom å uttale den sister r-en i ord som har r til slutt.

  sukk.

  men nok om det. ja. jeg har fordommer. jeg er klar over ca alle sammen. og de som sier de ikke har fordommer er de samme som legger inn et lite «men», rett etterpå.

  Liker

  1. Tusen takk for morsom kommentar! Og du har så rett, jeg og irriterer meg over dårlig artikulering – men mest på norsk. Sikkert noe med at det ikke blir så mye trutmunn utav den norske artikuleringen 😀

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s