Ignorance is bliss

”Snakker du både fransk og norsk til sønnen din forresten?”

Skarpt lys fra overlampen blender øynene. Forskjellig utstyr i munnhulen gjør det vanskelig å gi et noenlunde vettugt svar. Tannlegen min er en hyggelig dame som tålmodig ordner opp i tanngardens pine. Hun ligner på hun i Frasier, Daphne tror jeg det er. Veldig lik faktisk. Men jeg har ikke sagt det til henne. Har ikke sett denne serien gå på TV her nede, og orker ikke forsøke meg på den franske uttale versjonen med trutmunn, skarre-r og det hele. viktig er det ikke. Jeg reddes av skylling og kan dermed forte meg å si det jeg har på hjertet angående sønnens språkopplæring før ytringsfriheten på ny blir tatt fra meg.

”Jeg snakker nesten bare norsk, med unntak av når andre tilstedeværende har interesse for samtalen vår. Da blander jeg litt, eller oversetter.”

”Det er utrolig hvordan barn tar til seg fremmede språk.” Sier hun mens jeg skyller.

”Eh, ja. Det er noe annet å tilegne seg ny grammatikk i min alder. Det skal jeg love deg.” Ser jeg mitt snitt i å klage mens jeg lener meg tilbake i stolen. Toveis kommunikasjon herved over for denne gang.

”Ja, du sier noe. Jeg har en klient som er flygeinstruktør. Da jeg spurte ham hva det koster sånn cirka å lære seg og fly, svarte han rett og slett: Like mye som bilen din.”

”Å?” Gestikulerer jeg så kreativt jeg kan uten å si noe. Rynker litt i pannen og lager en slags spørrelyd bakerst i svelget. Dreven som hun er i den type kommunikasjon, tar hun hintet med en gang.

«Jeg og lurte på hva han mente med det. Og han forklarte at jo eldre du blir, jo dyrere bil kjøper du gjerne. Det har han selvsagt rett i.”

Jeg nikker forsiktig samtykkende. Vil ikke risikere tannlegeborr på villspor.

”Og læring er vanskeligere jo eldre du blir. Derfor blir det også dyrere. Peugeot 205 contra den nyeste Mercedesen for eksempel.”

Oh yes. Det kan jeg skrive under på. Jeg begynte å lære fransk for alvor da jeg var tretti-og-noe. Og til tross for all verdens motivasjon, har det vært en tung prosess. Glosepugg og kompliserte verbbøyinger bruker enormt med tid og krefter på å feste seg. Noe fester seg ikke i det hele tatt. Ja, jeg føler meg ofte nok som en idiot, noe jeg kanskje er til og med, men i utgangspunktet har jeg et godt språkøre. Gebrokken vil jeg nok alltid være. Kanskje det vil føles litt mindre strevsomt dersom jeg kjører rundt i Mercedes?

Tannlege madamen er i ferd med å avslutte behandlingen. Jeg har ingen anelse om hva slags skurkestreker hun har bedrevet inni munnhulen min, men det er helt greit så lenge smerten gir seg. For mitt vedkommende er det ikke nødvendig med noen videre utgreining. Men hun er veldig grundig denne damen ser du, og tar seg tid til å vise på en tann-modell nøyaktig hva hun har gjort. Og blek men fattet går det etter hvert opp for meg at jeg har hatt min aller første rotfylling. Er det noe jeg alltid har fryktet, så er det akkurat det. Og nå er det altså gjort. Mens jeg satt avslappet i tannlegestolen og hadde tankene helt andre steder enn i munnpartiet mitt, var det rotfylling på gang. Helt uten min viten.

Det er virkelig ikke alltid språkbarrierer er roten til alt ondt.

Reklamer

10 kommentarer om “Ignorance is bliss

 1. Befirende velskrevet, som alltid! 😀

  Forøvrig vil jeg ønske deg velkommen til rotfyllingsklubben!

  P.S: Høres ut som den tannlegen hadde god pedagogisk teft… 😀

  Liker

  1. Visste ikke at det var en klubb, men føler jeg fortjener æresmedlemskap med min erfaring 😉

   Tusen takk for veldig hyggelig kommentar forøvrig!

   Liker

 2. Fantastisk! Jeg har alltid syntes at det er best aa vite minst mulig om forskjellige prosedyrer, enten det er hos tannlegen eller andre leger. Ellers begynner man bare aa soke paa internett og finne ut hvor forferdelig det er!! Saa deilig at du er ferdig med noe som kunne vaert ganske skummelt aa grue seg til!

  Liker

  1. Ja! Jeg har alltid fryktet rotfylling, og hadde jeg visst at det var det hun holdt på med hadde det jo kommet til å vært en forferdelig opplevelse 😀

   Liker

  1. Tusen takk for en veldig hyggelig kommentar, Hanne, det gjør at jeg får lyst til å skrive mer!

   Og fortsatt god helg til deg med 😀

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s