De burde skamme seg

Laila Ø. bakken sin artikkel på nrk.no ”Skolemiraklet i Rinkeby” gir håp. Den viser en tilsynelatende uoverkommelig integreringsproblematikk, hvor de nedslående statistikkene taler imot ethvert forsøk på integrering.

Hun forteller om Rinkeby i Stockholm, som er en av Sveriges fattigste områder. De har høy arbeidsledighet og mange sosialmottak. 90 prosent av innbyggerne har innvandrerbakgrunn. På skolene er det 110 nasjonaliteter og 70 forskjellige språk. Med slike tall ville nok det mest optimistiske medmennesket blant oss flytte langt vekk. Rinkebyskolan med rektor Börje Ehrstrand i spissen derimot, er drømme-eksempelet på hvordan gode integreringstiltak kan snu en ”versting-skole” til å bli en veritabel suksesshistorie. Ved hjelp av enkle grep har de bevist at det går an. I dag fortsetter omtrent 100 prosent av elevene i videregående utdanning, mot en andel på 40 prosent for 20 år siden. I fjor fikk skolen i tillegg Sveriges beste matematikkelev.

Overordnet målsetting i strategien deres er at foreldrene inkluderes og det stilles krav. Strategien deles videre inn i fem fokusområder:

–          Språkkunnskaper

–          Gode allmennkunnskaper

–          Høy sosial kompetanse

–          Regler, normer og disiplin

–          God helse, fysisk og psykisk

Det mangler ikke på gode tiltak for å oppnå denne målsettingen, både kreative og kontroversielle. Les artikkelen selv, og du vil se at det virkelig nytter dersom man faktisk ønsker integrering.

Mitt spørsmål er:

Hvorfor er ikke denne saken nevnt med et eneste i ord i noen av landets tre største aviser? Nettutgavene til VG, Aftenposten og Dagbladet dreier seg i hovedsak om kongefamilens, Marianne Aulies og realitystjerners gjøren og laden, samt de sedvanlige artiklene om krig, drap og ulykker. For ikke å glemme blåbærplukkere, uten at jeg ønsker å si noe som helst mer om akkurat den saken.

Burde ikke vellykkete integreringstiltak som har snudd en uutholdelig situasjon i et lokalsamfunn til noe som virker, være én av hovedsakene? Endelig er det faktisk noen som har valgt å ikke sitte på bakenden og erklære fallitt. Hadde det motsatte vært tilfellet, ville vi ikke lest om det da? Det går jo omtrent ikke en dag uten at versting-historiene blir presentert med fete typer. Er de egentlig opptatt av integreringsdebatten annet enn i de tilfellene det går galt? Jo verre, jo mere, jo bedre?

Hvorfor er det ikke interessant å skrive om integrering der det faktisk fungerer? Hva slags rolle mener norske medier at de har i samfunnsdebatten, dersom de kun velger å fokusere på saker som selger?

De burde skamme seg.

— — —

Les også:

Flere i Norge bør lære av Rinkeby

Tack Norge, dette trenger vi ikke

De skal bli fremtidens Sverige

Advertisements

Forfatter: c'est la vie!

Hvem jeg er? En helt vanlig norsk jente, som for over ti år siden forvillet seg ut på kontinentet og på grunn av Amors uberegnelige piler har blitt der siden. Integrering ser ut til å være stikkordet for bloggen min. Et ord mange slenger rundt seg med en lettvinthet som ofte forbauser meg. Et visst politisk parti ser ut til å se på integrering av innvandrere som eneste remedie for å få det såkalt skakkjørte Norge på rett kjøl. For meg personlig er integrering et begrep det ligger mye smerte i, det er rett og slett smertefullt å skulle tilpasse seg nytt på nytt dag ut og dag inn. Joda, jeg har valgt det selv, men det gjør det ikke nødvendigvis noe lettere til tross for at jeg er både ressurssterk, velutdannet og kulturelt sett tilsynelatende lik mine landsmenn. Jeg skriver ikke denne bloggen for å klage og syte, eller fokusere på meg selv. Jeg forteller historiene mine for å vise at integrering ikke er en svart-hvitt og enkel prosess. Og jeg har dyp respekt for innvandrere som har vært nødt til å flykte på grunn av uholdbare forhold i fedrelandet sitt. Jeg vet jeg er en heldig innvandrer, og vet ikke hvordan jeg hadde taklet tilværelsen dersom jeg hadde vært i deres sko. Skulle ønske de kunne få mer oppmerksomhet for det de faktisk gjør, enn det de ikke gjør.

8 thoughts on “De burde skamme seg”

    1. Tusen takk for hyggelig kommentar! Hadde egentlig 1000 andre ting å gjøre i dag, men klarte ikke la være å dele akkurat denne…

  1. Ja, tenk om slike saker kunne fått den opperksomheten de fortjener…

    Er så glad for at du engasjerer deg!

    1. Bloggposten din tar rent pusten fra meg… Dette svelger jo vi som lesere rått, og glemmer at statistikk faktisk har mange nyanser. Konkulsjonen blir jo uansett at skremselspropaganda selger best, så man har ikke mye skrupler med å vri tallene i den retningen man ønsker det. Med en slik statistikk vil for eksempel mine barn aldri komme til å bli etniske belgere, med begge foreldre fra utlandet. De er allerede tospråklige, men ligger godt an til å bli både tre og firespråklige når vi er ferdige med dem! Jaja, får bare innse at verden bedrar oss, enten vi vil det eller ikke!

  2. Jeg maa dessverre skrive under paa det Hanne sier: for avisene skaper det mer blest aa skrive om «negativ, skummel utvikling» enn om positive historier… Og hvis de hadde skrevet om denne skolen kan du vaere sikker paa at hver og en av nettavisenes diskusjonsdeltakere hadde klaget over at dette var venstresidepropaganda og at de vet hvordan det «egentlig» er…

    1. Uff, ja dessverre har du nok rett. Det var derfor jeg følte så sterkt for å skrive om nettopp dette… Venstresidepropaganda er en unnskyldning som gjerne blir servert kommer når vedkommende ikke har noe mer å komme med dessverre 😦

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s