Den ene

En tid tilbake ble jeg utfordret av min kjære bloggkusine til å skrive mine tanker rundt Unicefs Den ene prosjekt. Hun skriver følgende i sin bloggpost:

”Unicefs prosjekt Den Ene er et beundringsverdig og uhyre viktig tiltak rettet mot barn. Et tiltak med utgangspunkt i ønsket om å bevisstgjøre oss alle om at vi har et felles ansvar for barna i vår nærhet. Det er ikke så mye som skal til for å representere Den Ene. Vise at man bryr deg, vise at man ser og lytter. Gjør seg nærværende for barn. Barna er framtiden vår!”

Denne bloggen ble til nettopp på grunn av kusinen min. Hun mente at hverdagsskildringer fra min tilværelse som innvandrer kunne hjelpe andre til å forstå at integrering er en strevsom prosess med mange knall og fall underveis. Personlig tenkte jeg ikke at min hverdag kunne være av interesse for noen, men der tok jeg altså feil. Det som likevel har overrasket meg aller mest, er at bloggskriveriene har hjulpet meg til å sette ord på mange ubevisste følelser som konstant murrer under overflaten, blant annet:

”Når skal jeg slutte å føle meg dum? Når slutter jeg å føle meg som en belastning fordi jeg som vanligvis er så ressurssterk, nå trenger så mye hjelp? Når kommer jeg til å klare og uttrykke meg slik jeg er vant til på mitt eget morsmål? Når skal jeg slutte å føle meg som en annenrangs borger? Kort sagt: Når blir jeg en av dem? Og – kommer det noen gang til å skje?

Jeg tenkte ikke over dette før. Gjennom skrivingen har det gått mer og mer opp for meg hvor mye krefter som brukes i hverdagen til å finne min plass i mitt nye land. Men –

Heldigvis er jeg voksen. Heldigvis er jeg privilegert. Heldigvis har jeg valgt dette selv.

Alle har ikke dette utgangspunktet. Barn som har flyktet med familien sin eller alene fra omstendigheter ikke engang vår livligste fantasi evner å forestille seg, for eksempel. I tillegg til å finne sin plass i sitt nye land skal de også bearbeide traumatiske opplevelser fra krig, nød og elendighet. Det eneste de ønsker er en tryggere fremtid. Det de trenger er medmenneskelighet og inkludering. Det de gjerne får er fordommer og intoleranse som dessverre ofte nok fører til ekskludering fra fellesskapet.

Det finnes heldigvis mange mennesker som bryr seg, et meget godt eksempel på tiltak i lokalmiljøet finner du i organisasjonen CHANGEweNEED. Filosofien deres er at ikke bare myndighetene alene bør ha ansvaret for omsorg og samfunnsutvikling, men at det er både viktig og nødvendig at nærmiljø stiller opp. Et av fokusområdene deres er integreringstiltak rettet mot det lokale mottakssenteret for asylsøkere. De arrangerte blant annet skikurs for unge asylsøkere i vinter hvor selveste Kronprinsessen stilte opp som skilærer for en dag. Vi vet alle at i Norge kommer du ekstra langt dersom du har ski på beina, så et slikt tiltak er ikke bare gøy for barna men kan på lang sikt være med på å viske ut de usynlige skillene som automatisk ligger der mellom ”de og oss.”

Fra naboskepsis til gatefest på asylmottak er en annen solskinnshistorie jeg ble tipset av medblogger SerendipidyCat om og som jeg har lyst til å dele selv om det dreier seg om asylsøkere i alle aldre. Så enkelt kan broer bygges og fordommer avmystifiseres. Tenk at det faktisk ikke skal mer til for å bidra med noe positivt.

Dersom du har mulighet til det: Våg å være den ene for barna som har kommet til Norge for å få et bedre liv. Ha rom og takhøyde for språkbarrierer og misforståelser som følger i kjølvannet av deres innsats for å bli bedre integrert. De trenger tålmodighet og anerkjennelse for de fremskrittene de gjør, ikke et evig fokus på alle problemene det fører med seg å ta imot asylsøkere.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s