Midt i smørøyet

Ett skritt frem. To tilbake. Sånn går det sakte videre i integreringsprosessen. Sakte, men ganske sikkert. Har jo kommet for å bli. I løpet av ferden svelges kameler av de forskrekkeligste dimensjoner og froskelignende padder hjelpes over veien på nattestid. En reise på tusen mil begynner med ett skritt. Det sier kineserne. En integreringsprosess er en eviglang reise. Mange nølende skritt. Bitte små steg for menneskeheten. Ja vel. Men akk, så enorme for famlende sjeler på fremmed jord.

Og innimellom er det dags for statusoppgjør.

— — —

Langhelgen blir tilbrakt i Europas hovedstad sammen med gode venner fra gamlelandet. Hele 48 timer står til rådighet. Norske ord og uttrykk blir travelt proklamert på inn- og utoverpust. Store hull skal snakkes i hodene på en svimmel Norges-delegasjon. Norges besøk er en herlig anledning til å snakke morsmål. Hvert eneste snakkesalige sekund blir utnyttet for dét det er verdt.

Norges-besøk er dessuten en effektiv måte å gjøre opp status på. Status over hvor langt en er kommet. Hvor mye lengre det er igjen. Hvor mange flere skritt som skal til før integreringsprosessen krever mindre styrke. For hvert lille museskritt i riktig retning slipper smertedønningene sakte tak. Hverdagen i utlendighet møtes med rakere rygg og fastere blikk. Språket formuleres med stødigere stemme. Og fedrelandet blir et vagere minne. En fin plass å reise til om sommeren.

Statusoppgjøret tar ikke skade av at Norges-delegasjonen imponeres av undertegnedes språkferdigheter. Det gjør godt for en laber selvtillit. Og setter mye i perspektiv. Språket blir hele tiden brukt som unnskyldning for å blokkere for fremgang, og får lett skylden for tunge dager og sviktende integreringsvilje. Helt sikkert altfor lett. Noen hvisket meg nylig i øret at det gjelder å være positiv. Si til seg selv at: ”Jeg snakker fransk perfekt”. Og tro det av hele sitt hjerte. Mange metoder er prøvd når det gjelder å få dreisen på språket, det skal være sikkert og visst. Beskjemmet må jeg innrømme at tro på meg selv absolutt ikke hører inn under én av dem, selv om det faktisk er all grunn til å gjøre det.

Vi koser oss. Spiser og skravler innimellom lattersalvene. Sitter på fortauscafé til over midnatt, og får en service det virkelig er verdt å betale tips for. Ikke bare er det bordservering og man slipper å stå i kø halve kvelden, men du får et smil og en genuin interesse for dine gastronomiske behov med på kjøpet. Til tross for at det er helg med langfri, er det ikke en eneste overstadig beruset i sikte. Til tross for at vi har sittet til bords i mange timer, drukket og spist flere retter, koster det ikke mange kronene.

Iløpet av kvelden snakker vi om alt som er mulig mellom himmel og jord. Blant annet familie. Og det er da det går opp for meg. Til tross for at bordkavalerene mine befinner seg i samme land som opphavet sitt, ser de ikke nødvendigvis sine egne så veldig mye oftere enn meg. Slik er det i Norge når du bor i en annen by. Det er et stort land med mye ulendt terreng. Slik var det jo da jeg bodde der også, det begrenset seg hvor ofte jeg traff mine nærmeste fordi jeg bodde på en annen kant av landet. Kanskje jeg til og med treffer dem oftere nå?

Kanskje det faktisk er mye positivt å fokusere på som man glemmer når man kun er villig til å se trærne i skogen? Jeg befinner meg under én time fra Europas hovedstad. Paris og Amsterdam er en liten biltur unna. Til helgen går turen til London med min bedre halvdel. En togreise som tar knappe to timer. Jeg befinner meg midt i smørøyet med andre ord. Summa summarum har nok denne helgen vist meg en del ting jeg innerst inne har visst lenge. At jeg har kommet langt.

Nå gleder jeg meg til fortsettelsen.

Reklamer

2 kommentarer om “Midt i smørøyet

  1. Dagens lille leksjon: Å overbevise seg selv ved å gjenta positive utsagn eller tanker kalles på fransk «la méthode Coué», etter psykologen Émile Coué (1857-1926).

    Liker

    1. Har som regel vært mye flinkere til å repetere negativ tankegang, men det er vel aldri for sent å forsøke og snu på det ;D

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s