Hurra for 18. Mai!

I dag holder jeg meg langt unna alt som har noe som helst med fedrelandet å gjøre. Internett aviser, sosiale medier og ellers annet får ikke mange besøk fra denne kanten. Jeg orker ikke. Det blir for mye om bunadsskjorte stryking, sølvpussing og bakst. Hjemlengselen blir så altfor overveldende. Faktisk så ille at jeg får pustebesvær.

17. mai har alltid vært en favorittdag. Det er en glad dag i en glad tid på året. Våren er på hell, og sommeren venter utålmodig rundt hjørnet. Det har nettopp begynt å bli grønt og lyst rundt oss etter vintergrå kulde. Varmen har ikke helt fått overtaket, derfor er bunad et så veldig nyttig klesplagg.

Og så er det så vakkert.

Jeg følte meg aldri så fin som når jeg hadde på meg bunaden min. Bunadsskoene jeg arvet etter mamma ble bedre å gå i for hvert år som gikk. Den gang hun var ung, visste de å produsere kvalitet. Hadde på meg bunaden. Ja, det begynner å bli noen år siden sist. Det er trist, det. Den er ikke så veldig praktisk her nede, ligger bare i en eske på loftet og har vel ikke vært i bruk siden vielsen hos byfogden i hjembyen for fem år siden.

”Du kan jo sikkert feire med andre norske der nede, kan du ikke?” Tenker du kanskje. Joda. Det er 17. mai feiring inne i Brussel har jeg hørt. Men tro meg, det blir ikke det samme. Kanskje er jeg litt sær sånn, men for meg handler denne dagen om stemninger, lukter og lyder. Det at det er offentlig fridag. Det at alle vet hva det dreier seg om der man sprader rundt i finklær og sløyfer. Det at det pyntes med bjørk og flagg. Det er umulig å gjenskape alt dette noe annet sted uten at det blir ”corny.”

Da er det bedre å late som ingenting. Bare man holder seg unna norsktalende internett, så er det fullt mulig å stenge morgendagen ute. Vende det døve øret til, og gjøre unna dagen så fort som overhodet mulig. Fortrenge glade minner om barnefryd og skoletog gjennom gatene. Levere barna på morgenen og gjøre unna alle nødvendige ærend i vanlige klær. Bare pliktskyldigst sende noen sms-er til de nærmeste og gratulere med dagen. Eller late som det er gjort og skylde på overbelastet mobilnettverk når ingen får. Felle en bitteliten tåre for det jeg innerst inne vet jeg går glipp av. For det mine barn ikke får oppleve.

Kos dere. Masse. Så snakkes vi i overmorgen.

Reklamer

8 kommentarer om “Hurra for 18. Mai!

  1. Jeg har det på akkurat samme måten. :-S 17.mai i Skottland blir aldri helt det samme. Kjøper meg muligens ei flaske champis og noe godt å spise i morgen, men det er det eneste.

    Liker

    1. Ja, da forstår du hvordan det er! Vi får rett og slett ta turen hjem til 17. mai når det er mulig… Ellers ønsker jeg deg en fin dag til tross 🙂

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s