Du… Unnskyld!

”Hvordan har dagen vært i dag, da?”

”Jo, alt vel. Vi har vært ute med dem en liten time, til tross for at været ikke var helt topp. Hun hadde på seg lue altså…”

Det blir sagt med en unnskyldende undertone, og jeg forsikrer henne raskt med hele meg at det må hun ihvertfall ikke bekymre seg for. Det er tid for henting av lilletulla i barnehagen, og jeg benytter anledningen til å småsludre litt med personalet. Jeg vet ikke helt hva jeg skal kalle dem på norsk. Her nede jobber forskolelærerne i, ja nettopp, førskolen. De som jobber i barnehagen har kompetanse på å jobbe med barn frem til de er 2 ½ år gamle. De har tittelen puericultrice, som ifølge min gamle ordbok er pediatrisk sykepleier og et ord det tok lang tid og mye trening før jeg våget å uttale i full offentlighet! Dersom jeg har forstått det rett, er det disse som blir bestyrere eller pedagogiske ledere og så har du assistentene i tillegg.

”Før vi drar ville jeg bare spørre Dem om noe, Madame. Jenta mi har begynt å si fra når hun har gjort i bleien sin, og jeg tenker å ta den av i løpet av sommerferien. Hva tror du om det?

Jeg skvetter til, og kjenner at det brenner på tungespissen og fremst i ganen der t-en nettopp traff. Jeg hadde nettopp sagt tu (du) til puericultricen og har friskt i minne en tidligere fransklærers formanende ord: ”Du må alltid bruke høflighetsform når du henvender deg til skole- eller barnehagepersonell, ellers vil du bli oppfattet som frekk,” etter jeg hadde forklart henne at jeg syntes det var rart og unaturlig å si Vous (De) til sønnen min sin lærer.

”Unnskyld, unnskyld, unnskyld, Madame, jeg mente ikke… uff… erm…”

Jeg legger meg flat mens jeg fortvilet prøver å forklare at jeg ikke ville fornærme henne. Jeg skulle selvsagt si Vous og ikke tu og kjenner skamrødmen bre seg i takt med hamrende hjertebank og klønete stotring.

Hun ser på meg med overraskede øyne og sier lattermildt:

”Madame, ta det helt med ro! Vi kan da selvfølgelig si tu til hverandre etter så lang tid. Vi kjenner hverandre nå, gjør vi ikke?”

Ja, det gjør vi og yes, we can!

Jeg kjenner likevel at jeg må venne meg til tanken, at jeg nå må konsentrere meg om ikke å bøye verbet i høflighetsform og det at tungespissen ikke trenger å skamme seg idet den treffer opp, foran i munnen for å lage den vidunderlige, frekke t-en.

— — —

Tenk et øyeblikk på innvandrerne i ditt eget land. Dag etter dag strever mange av dem med å snakke språket ditt. Noe som er lekende lett for deg, er fremmed og tungvint for disse menneskene. Det stilles krav fra alle kanter om at språket må beherskes, men har du noengang tenkt over hvor uendelig lang tid det tar før man egentlig mestrer det fullt ut? At det kanskje aldri kommer til å skje, til tross for at viljen er der aldri så mye? Har du tenkt over det at når du synes en innvandrer virker uhøflig og frekk, at han eller hun kanskje ikke behersker språket til fingerspissene? At det ikke er vondt ment? Eller er man, uansett hvor mye man anstrenger seg, dømt til å mislykkes fordi terskelen er umulig høy? Er det bare innvandreren som har et ansvar når det kommer til integrering, eller har kanskje du også en oppgave oppi det hele?

Kanskje du kan være for en innvandrer, som damen i barnehagen var for meg i dag?

Bloggpuls anbefaler dette innlegget!

Reklamer

6 kommentarer om “Du… Unnskyld!

 1. Har sagt det før, og sier det igjen: Du imponerer meg! Du tar utfordringene som kommer din vei, og setter i tillegg vakkert ord på erfaringene dine.

  Liker

 2. Jeg vet ikke hva jeg skal si – annet enn at jeg gleder meg hver gang jeg ser du har skrevet et innlegg. Fordi jeg vet at jeg vil finne noe rørende, interessant, meningsfyllt eller lærerikt når jeg åpner bloggen .

  Liker

  1. Tusen takk for en veldig hyggelig kommentar, som virkelig gjør at jeg får lyst til å skrive enda mer! 😀

   Liker

 3. Sant, sant, Hege! Sant, sant! Jeg sier det igjen: Du må prøve å få noe av dette inn som kronikkform i avisene hjemme i Norge. Jeg tenker med skrekk og gru på meg selv om snakker spansk og skvetter hver gang noen bruker høflighetsform til meg. Det er jo så sant og så «riktig» her i denne kulturen, men vi er ikke vant til det. Og når man da opplever som du opplevede i dag, så blir alt snudd på hodet… Integrering integrering.

  Du er nå god, da! Og jeg tenker til stadig tilbake på 2001 i England og alle de interessante opplevelsene der. Har ikke bodd utenlands siden da, og mye kommer opp. Spesielt fordi jeg har mange engelske venner her!

  I dag var det KRISE for en del elever. De STOPPET visstnok East Enders fordi Gordon Brown trakk seg som leder av Labour party. Og det ble visstnok laget protestgrupper på facebook …. Lenge leve det landet!

  Se forøvrig mitt korte innlegg om HELLIGDAGER i et katolsk land på dagens blogginnlegg. Interessant! Hvordan er det i Belgia? Feirer dere Himmelspretten og pinse og alt sånt???

  Klem:)

  Liker

  1. Tusen takk for kjempehyggelig kommentar, som gjør at jeg sitter og mimrer tilbake til tiden i England som begynner å bli veldig lenge siden! Snart 10 år siden vi jobbet sammen… East Enders fulgte jeg med på lenge etter at jeg flyttet til Belgia ettersom vi har BBC her, men det kom til et punkt hvor det begynte å bli litt for forutsigbart med alle intrigene og slemme folk. Men det forundrer meg ikke at landet stoppet opp i større grad dersom folk ikke fikk sin daglige dose av det Mitchells enn mens regjeringskrisen stod på som verst!

   Har lest inne på bloggen din, og lagt igjen kommentar om hvordan helligdagene fungerer her til lands. Interessante forskjeller!

   Ellers har jeg svart samvittighet for den mailen som ligger i innboksen min fra deg som jeg ennå ikke har svart på 😦 Det kommer snart!

   Klem Hege

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s