Twittbert

twitterNår man har flyttet endel på seg både i inn- og utland, er én av konsekvensene dessverre, og innimellom heldigvis, at det er vanskelig å opprettholde kontakten med venner. Venner kommer og går, men jeg merker at jo eldre jeg blir jo vanskeligere er det å etablere nye vennskap. Jeg befinner meg uansett i en fase av livet hvor det ikke tar like stor plass som før. Med små barn som krever sine rutiner, dreier livet seg stort sett rundt familielogistikk. Det er ikke mye overskudd til mange andre aktiviteter. Men dette er jo kun for en periode, regner jeg med. Når barna blir større, har fått alle tennene sine, går på do helt selv og ikke trenger meg i like stor grad lengre, blir nok aktiviteten større på dette området.

Jeg trives dessuten veldig godt i eget selskap, og har med årene blitt mer og mer kresen på hvem jeg vil ha i livet mitt etter flere porsjoner destruktive vennskap. Den perfekte venn ser også det komiske i de samme situasjonene, og om dette med humor er kulturelt eller ei, så er det virkelig ikke hver dag jeg treffer på noen i dette landet som befinner seg i samme komiske univers. De som gjør det derimot, er også utlendinger, og sammen ler vi av belgerne.

Ofte nok treffer jeg på mennesker jeg godt kunne tenke meg å bli bedre kjent med, men er  både reservert og sjenert av natur og synes det er vanskelig å ta initiativ med mindre det faller seg naturlig, som feks i jobbsammenheng. Det å være hjemme mens barna er små, er derfor temmelig isolerende. Ettersom svangerskapspermisjonen er på kun tre måneder, eksisterer det ikke tilbud om barselsgrupper for eksempel.

Så er det jo dette med språket da. Atter en gang. Det er ikke enkelt å formidle humor eller være vittig på  andre språk, ikke spontant ihvertfall. En gang hoppet jeg likevel i det. Var på vei til skolen for å hente sønnen da jeg så mamman til en gutt i klassen hans tulla og tøysa med en annen mamma som strevde med å lukeparkere. Hun stresset henne skikkelig og de holdte på le seg ihjel. Idet jeg passerte dem tok jeg mot til meg og uttrykte et par velformulerte festligheter mens jeg lo med. Plutselig ble det helt stille og begge mammaene stirret på meg som om jeg var steike, sprøyte gal. Sånn skikkelig vidåpen munn og forskrekkete øyne. Latteren satte seg kjapt fast i halsen der jeg for mitt vedkommende hastet videre uten å be om forklaring på hvorfor ikke kommentaren min ikke så ut til å falle i smak. Idet jeg flyktet svimeslått fra åstedet gransket jeg hver eneste stavelse i den lille festligheten min, og prøvde fortvilet å tolke reaksjonen deres. Hadde jeg fornærmet dem på noe vis? Hadde jeg sagt noe stygt? Det er jo visse ord jeg unngår i det franske språk, hvor for eksempel en liten nyanse som å uttale ’S’ med ’Z’ lyd forandrer meningen radikalt og blir skikkelig vulgært. Jeg burde jo bare stoppet og spurt, men var rett og slett så flau at jeg stakk med halen mellom beina.

En annen episode jeg erindrer med skamrødmen godt fordelt, var hos fysioterapeuten min på siste behandlingstime etter en runde med opptrening av bekkenmuskulatur etter fødsel, noe som forøvrig er omtrent obligatorisk her i Belgia og som vi får dekket. Okei. Jeg er altså til siste opptreningstime, og hun begynner og avrunde med å si noe sånt som ”om du kunne tenke deg å gå på restaurant en kveld, så…..” og uten å vente på fortsettelsen overkjører jeg henne skrekkslagen ”ja, du også!”  og fortsetter overentusiastisk i et fortvilet forsøk på å dekke over hvor lite jeg egentlig har lyst til å gå på restaurant med henne – hjelp – hva i allverden skal skal jeg gjøre for å komme meg utav dette. Foreldrene hennes bor på den andre siden av gata og jeg ser henne derfor ganske ofte innimellom, “må bare ta kontakt, det hadde vært superhyggelig!” stotrer jeg med et stort overivrig glis og registrerer midt inni flausetåka et sted at hun endelig avslutter noe nølende “så er det bare å ta kontakt med datteren min som liker å sitte barnevakt.” Jaja, unødvenig å si at jeg har ikke sett henne siden…

Heldigvis for internett. Forstår ikke hvordan emmigrerte nordmenn overlevde før i tiden. Der kan jeg ringe gratis til venner og familie både i Norge og resten av verden, jeg kan holde meg oppdatert om fjern og nær gjennom facebook, for ikke å glemme twitter. Twitter er genialt når barna er i seng, eller når jeg har en pause i løpet av dagen, og jeg koser meg med en tekopp mens jeg oppdaterer meg på norske nyheter. Jeg hopper ut og inn som jeg vil, og det er ”no strings attached”. Det er mange morsomme mennesker der inne, og jeg får meg ofte en god latter, samtidig som jeg overværer saftige diskusjoner og får tilgang på uttallige gode blogginnlegg. Det er deilig befriende å ikke være et gebrokkent utskudd.

Jeg har funnet min twittbert.

Hva mer kan en sjenert utvandrerkvinne ønske seg?

Reklamer

7 kommentarer om “Twittbert

 1. Jeg ler litt – men skjonner ogsaa at det kan vaere trist! Man vil jo passe inn og at ens spoker skal tas paa samme maate som andres. Fransk hores bare veldig vanskelig ut!

  Liker

  1. Jeg kan le av disse opplevelsene nâ, det er sâpass lenge siden. Men dette med â vaere morsom pâ fremmedsprâk er vel det som tar lengst tid?

   Liker

   1. Ja, det stemmer nok. Jeg husker med glede en annen paaskedagslunsj («Pasquetta») i Italia hvor noen av vennene mine fikk sjokk over at jeg kunne spoke og vaere morsom paa italiensk. Det var en veldig god folelse!

    Liker

 2. Hei..

  Veldig morsom og tildels gjennkjennelig lesing 🙂 Gjort en del av de fremmedspråkelig tabbene selv, og ikke minst skapt en del latter ved uheldige ord og uttalefeil…

  Og for øvrig si at det er en stor glede å lese bloggen din 🙂

  Liker

  1. Tusen takk for kjempehyggelig kommentar!

   Det er veldig morsomt â skrive om disse opplevelsene, men da jeg startet med bloggen var jeg redd for at det ikke kom til â bli nok stoff. Som du ser har ikke det vaert noe problem ;D

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s