Vask, føn & dudelidu

hairdresserEn gang i uka går jeg til frisøren for å ordne håret, en luksus jeg nok ikke hadde hatt råd til dersom jeg fortsatt hadde bodd i Norge. Her til lands er ikke det den helt store utgiften, dessuten får jeg det litt billigere ettersom jeg har vært fast kunde hos frisøren min en stund. 

Det er forresten ren lykke å endelig ha funnet en frisør jeg språkmessig er på bølgelengde med. Jeg har hatt min porsjon og vel så det med ”bad hairdays” takket være kommunikasjonsproblemer, og minnes spesielt en barselperiode med langt, lilla hår og grå/hvite striper. Jeg var altfor sjokkert og hormonell til å ytre noesomhelst annet ”merci beaucoup’ der jeg midt i den verste ammetåka snublet ut av frisørsalongen med et hår som hadde skremt selv den mest erfarne halloween-entusiast.

En ting er at det har tatt meg lang tid å lære og uttrykke mine forfengelige behov på fransk, noe annet er det å faktisk finne en frisør som faktisk skjønner. De fleste jenter (og gutter for den saks skyld), vet hva jeg snakker om. Dette har mer med kjemi enn språkforvirring å gjøre, og det er slett ikke lett å finne den rette. Men nå har jeg altså funnet den, og nok en etappe i intgeringsstafetten er forsert.

Nesten.

Jeg har nemlig et dilemma. Jeg vet ikke om jeg kan si ”du” eller om jeg skal fortsette å si ”De” til henne. Etter det lille jeg har forstått, kan man begynne å bruke ”du” når den som er eldst av oss finner det betimelig, litt sånn: ”jamen, skal vi ikke si ’du’ ’a?” Også klapper vedkommende deg på skuldra og blunker lurt. Men det har hun ikke gjort, og jeg sitter i frisørstolen og anstrenger meg for å nyte uvant luksus mens jeg strever med verbbøyingene i høflighetsform.

Et annet kriterie for å bruke ’du’ kan dessuten være når man kysser på kinnet til hilsen istedetfor å ta vedkommende i hånda. Dette gjør vi, og det var hun som begynte. Men ettersom hun fortsatt sier ’De’ og ’Madame’ til meg, tør jeg ikke helt å ta initiativet til ’du’ – ing. Hun er jo tross alt fem år eldre enn meg.

Og ikke nok med det. Da hun begynte med dette kysse-styret, noe jeg i utgangspunktet ikke er overvettes komfortabel med, kom nok et dilemma på dagsordenen. Hva med de andre som jobber i salongen, som jeg også er på hils med? Skal de også kysses når jeg ankommer salongen til min ukentlige vask & føn? Jeg ser at mange, men ikke alle, gjør det. Hva slags mystisk formel er det de opererer etter? ”Hun kjenner jeg fra videregående, så her kysser jeg” eller ”jeg kysser kun på de som har tatt i håret mitt”…?

Forvirringen vil ingen ende ta til tross for at integreringsantennene jobber på høygir det meste av døgnets tider. Filleproblem, tenker du kanskje overbærende fra komfortabel sofakrok mens du lettvint slenger rundt deg med synsing og tenking om hva som må til for at innvandrere skal integreres. Neida, det er ikke verdens undergang om jeg dummer meg ut i frisørsalongen  min, jeg dummer meg ut hver dag, jeg. Det hadde likevel vært fantastisk deilig med én eneste dag hvor jeg skjønte nøyaktig hva jeg burde gjøre i alle mulige situasjoner og ikke minst, hvor jeg uttrykte meg perfekt. Uten å nøle ett eneste sekund.

Reklamer

18 kommentarer om “Vask, føn & dudelidu

 1. Hei hei du med det vakre håret:)

  De er så heldige de som har deg i nærområdet sitt (savne deg) og selv om jeg forstår det er frustrerende for deg, er det så fornøyelig å lese:) Du er bare så herlig Hege og jeg ser deg for meg når jeg leser. Det må bli en bok Hege, når du får tid.. Du har nok å tenke på om ikke snakke om å gjøre, det vet jeg. Godt er det da at du tar deg tid til den luksusen det er å gå til frisøren en gang i uken. Er det da slik at du ikke behøver å vaske håret hver dag (slik jeg gjør, les må gjøre)? Kan du gå gjennom uken med nydelig hår og dermed spare masse tid på morgenen? Ja ,det var bare det jeg lurte på. Stå på Hege.

  Fra en annen Hege

  Liker

  1. Hihi :)) Jeg vasker haaret den gangen jeg er hos frisören pluss en gang til hjemme, per uke – saa jeg er fin i ca. én halv uke kan du si.

   Savner deg ogsaa, og ringer veldig snart (masse paa hjertet, og snart veldig god tid 😉

   Klem xxxxxxx

   Liker

 2. Jeg er fullstendig enig med Elisabeth. Og forøvrig er jeg en liten posjon misunnelig. Jeg klipper meg en gang i blant hos en billig frisør på Grønland i Oslo. Ikke rart hue mitt ser ut som et fuglereir.:p

  Liker

  1. HAHA! fuglereir vet jeg alt om ;)) maa innrömme at jeg har litt saann filmstjerne-feeling etter hvert frisörbesök 😀

   Liker

 3. Morsomt å lese om de kulturelle utfordringene i møter med andre land.. Det er ikke bare å vite når man er nær nok til å bli «dus».. Vi er jo ikke vant til dette.. 🙂
  Ha det bra!

  Liker

  1. «Dus» er det det heter paa norsk ja, har lett etter dette ordet lenge!

   Tusen takk for kommentar 🙂

   Liker

 4. Kjenner meg sååååå godt igjen! Nå er jo fransken din miiiilevis unna min Español, men det å vite om man skal kysse mannen hos forsikringsselskapet eller ikke, for eksempel, er jo ikke lett. Eller linsemannen rett over gata. Spesielt vanskelig er det når de lener seg fram og du er usikker. Og nå som mora mi har vært på besøk begynner jeg å tenke på svineinfluensaen og hvordan den sikkert kan spres liflig med all denne høflige kyssingen.
  I tillegg har jeg fått høre at argentinerne her i Spania (ja, det er mange av dem!) blir sure hvis du bruker «usted» som er høflig pronomen, men du kan gjerne bruke høflig verb. For dem er nemlig «usted» et tegn på at du er gammel. Shit, ikke lett, dette. (Eksempel på dus: «Hablas ingles?» og eksempel på hva jeg har lært som høflig form «Habla usted ingles», men uuups, til argentinerne her må man si «Habla ingles» – og det skjærer i mine grammar ears. Jaja, mye morsomt og underfunding å undre seg på som utlending i sydligere strøk. Lurer på om utlendinger i Norge diskuterer slike ting på sine blogger??

  Hilsen Stinemor som fortsatt synes det er litt morsomt når elevene kaller meg «Miss R» hele tiden:) Selv da jeg møtte dem på tivoli for noen uker siden!!

  Liker

  1. HAHA! Disse latinerne er spröyte tullete!! Forskjell paa argentinere og andre spansktalende sine höflighetsskikker, ja det er bare det som mangler.. Hvordan vet du at de er argentinere da? Enden paa visa blir at vedkommende man muligens skal konversere med, maa krysse av paa et spörreskjema (alder, rang, nasjonalitet etc etc), deretter vet man om man kan si ‘du’ og om man skal haandhilse eller kline til 😀

   Morsomt er det jo at vi utfordres paa mye av de samme tingene, hadde vaert morsomt aa vite hva belgere og spanjoler reagerer paa naar de kommer til Norge!

   Klem til deg Miss R
   Fra Madame 🙂

   Liker

 5. Du skal kose deg hos frisøren. Så får vi håpe det ordner seg med språket etterhvert. Jeg er glad jeg slipper unna sånne problemer. Men du er tøff, så jeg regner med at du «står han av» som dem sier i nord.

  Liker

  1. Yes, jeg skal jammen si jeg «staar han av» hver eneste dag! Herlig uttrykk, jeg ikke tror jeg skal pröve aa oversette til fransk 😀

   Liker

 6. Jeg kysser kun de som har tatt på håret mitt!

  Hahahaha 😀 Det skal jeg begynne deklamere for folk. Fantastisk.

  Er forøvrig fremdeles imponert over hvordan du takler hele opplevelsen, og det er så utrolig underlig å se hvordan det føles å være fremmed i en annen kultur. Så mange småting man tar for gitt blir så store for utenforstående.

  Liker

  1. Veldig glad for at du blir imponert 😀

   Ikke lett med disse smaatinga, nei, og jeg tror jeg allerede har konkludert med at jeg aldri kommer til aa bli 100% integrert..

   Liker

 7. Selv om de er mye raskere med tu i Belgia enn i Frankrike blir du ikke uglesett om du fortsetter å vous’e dem.

  Men – du kan ta tyrene ved hornen.
  Est-ce-que on se dit vous ou tu maintenant?
  Avec un grand sourire.

  Bonne chance.

  Liker

  1. Det skal jeg sannelig gjöre! I morgen den dag! Smile, det kan jeg 😀

   Har du bodd her selv forresten?

   Liker

 8. You’re back, hurra! Veldig morsomt aa lese. Haaper det ordna seg til slutt og at du naa vet hvem du er dus med og hvem som maa kysses! Som nordmann i et veldig latinamerikansk miljo har jeg gaatt over til aa kysse nesten alltid – gidder ikke vaere den kjipe, stive nordboeren jeg egentlig er! 🙂

  Liker

  1. Du ogsâ!! Hurra!! Jeg burde kanskje gjôre som deg, akseptere at det kysses og rett og slett kysse i vei 😀 Jeg merker at jeg har blitt flinkere til â fôle meg frem og tror nok at fôlehornene blir mere finpusset med ârene. Om 5 âr leser jeg kanskje gjennom disse bloggpostene og skjônner ikke lengre at det en gang var sâ problematisk..

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s