Skrekkblandet fryd

studierDet som i våres virket som en super idé, står nå for meg som alt annet enn akkurat supert. Mandagmorgen braker det løs. Det kan ikke ignoreres lenger. Mandag er første skoledag. For meg.

Jeg har allerede mange skoleår bak meg, og har studert i Norge såvel som England. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle seriøst sette meg på skolebenken atter en gang. Mandagmorgen tar jeg derimot fatt her i Belgia. Dette skal holde meg i ånde tre år fremover. Tre år. Når jeg blir ferdig, feires min fjerde runddag.

Nå er det lærerutdanning som står for tur. Jeg skal bli lærer i germanske språk; engelsk og nederlandsk. Nok et fremmedspråk skal fordøyes, men denne gangen har jeg valgt et som ligger mye nærmere mitt eget morsmål. Nederlandsk er også ett av de tre offisielle språkene i Belgia, og i den franske delen er det stor mangel på akkurat denne lærergruppen. Det at jeg i bunn og grunn er språkentusiast med store anglofile tendenser, kombinert med utsikten til å kunne tilbringe lange somre med barna i Norge, avgjorde saken.

Det jeg ikke tenkte på den gangen dette fortsatt virket som en super idé, var at det skal læres og læres bort på fransk. Dessuten er det selvsagt supplementfag som psykologi, filosofi og slikt, og her skal det visstnok skrives mange og lange oppgaver. Det smerter meg å innrømme at jeg nesten ikke kan skrive på fransk. Jo, jeg har minst ti språkkurs bak meg. Jo, jeg har bodd her i fem år nå. Men nei, jeg kan ikke skrive fransk. Joda, tenker du kanskje, ”du kan da vel skrive mer enn du tror”? Nei, jeg kan virkelig ikke det. Handleliste går greit. En enkel epost bruker jeg lang tid på.

Det finnes nemlig ikke språkkurs som fokuserer særlig på det skriftlige her hvor jeg bor. Inne i hovedstaden skullle det ikke være noe problem. Men når jeg undersøkte muligheten for dette i min region, ble jeg fortalt at dette var kun et tilbud de hadde til analfabeter.

Samtidig som skrekken er i ferd med å ta en smule overhånd her jeg sitter og skriver, kjenner jeg også en snikende fryd gjøre seg gjeldende. Innser hvor priviligert jeg er. Kan jo skrive og lese. Og – dette er en ypperlig anledning til å lære og skrive skikkelig på fransk, selv om det nok kommer til å være med gråt og tenners gnissel i begynnelsen. Jeg er dessuten garantert jobb etter endt studier, med mindre Wallonia skilles fra Belgia blir og en del av Frankrike istedetfor. Men vi får satse på at det bare er ekstremist-prat.

Reklamer

14 kommentarer om “Skrekkblandet fryd

 1. Hei fra en ny leser !

  Jeg bor i Frankrike, og har nylig lest bøker av Stephen Clarke, en engelsk forfatter som bor I Paris og forteller med humor sin opplevelse foran de uforstålige skikker i det franske sammfunnet, og i fransk språket.

  Når jeg leser deg, skjønner jeg hvordan fransk er et vanskelig språk å snakke og skrive.
  Og jeg inrømmer gjerne at det er vanskelig før meg også, selv om jeg har fransk som morsmål, å føles fornøyd med min egen stil når jeg skriver på fransk : vekten av «stor» literature, kanskje, og frykten av feilen, alltid, … det kjenner jeg også, vet du!

  Har vi rare vaner ?
  Ja, jeg er enig ! Den riktige bruken av «Dem» eller «du», eller hvordan jeg bør kysse noe ukjent folk, for eksampel, er for meg ikke lett heller, i mange situasjoner!

  Om nederlandsk har jeg et spørsmål : syns du at nederlandsk er lettere å lære for Nordmenn enn fransk ? Je tror at konstruksjonen av setninger på nederlandsk er så forskjellig enn på begge norsk og fransk! For meg, som snakker norsk ikke bra, nederlansk er mye mer vanskelig enn norsk.

  Vennlig hilsen fra en annen språkentusiast, som gleder seg til å fortsette lese bloggen din, og som liker ekstra godt det du har skrivet : «i integreringsprosessen er språk nøkkelen til paradis !» Jeg skal minne det.

  PS : Wallonia en del av Frankrike ? Hehe, du trenger ikke engste deg her, det skal ikke skje i nærmeste fremtiden !

  Liker

  1. Hei paa deg og velkommen til bloggen min! Takk for interessant kommentar, det er veldig hyggelig aa höre fra en annen spraakentusiast! Har aldri hört om Stephen Clarke, men etter aa ha sjekket ut nettsiden hans skjönner jeg at jeg maa lese bökene han har skrevet – takk for tipset!

   Problemet med fransk er jo at det allerede er vanskelig for de innfödte, og det virker for meg som at det er kun den saakalte eliten som mestrer det 100%. Jeg har maattet innfinne meg med at jeg ikke hörer til denne eliten, og innsett at jeg maa leve med skrivefeil – til tross for at jeg er temmelig perfeksjonistisk naar det kommer til spraak 😦

   Ja, nederlandsk er ihvertfall mye lettere for meg enn fransk ettersom det tilhörer den germanske spraakgruppen. For meg er det en lett blanding av engelsk, norsk og tysk, utfordringen vil vel vaere aa skille disse spraakene fra hverandre.

   Jeg synes forresten at du skriver bra norsk, og er litt nysgjerrig paa om du har vokst opp med det eller laert det i voksen alder?

   Liker

   1. Hei igjen !

    Jeg snakket en gang med en gjente som fortalte noe om et sted i fjellet hvor hun hadde blitt på ferien. Det var en sjø der borte, og når jeg spurte om vannet var ikke for kald for å bade, hun bare svarte «Oh la la !» med en eksplisitt grimace ! Da har jeg minnet hva Stephen Clarke hadde skrivet om dette uttrykket, som var for ham en typisk fransk partikularisme. Har du fått erfare det også, og har du valgt ditt kallenavn på det samme grunn?

    Jeg har begynt å lære meg norsk når jeg var atten. For meg var det litt som hva du kaller selv «integreringsprocess» : jeg hadde lyst til å reise til Norge, og møte Nordmenn, og det betydde at jeg burde reise alene, og kunne (litt) snakke språket.
    Så kjøpte jeg en lærebok, og prøvde å etterligne lyden av ordene jeg hadde hørt i Bergman’s filmer (jeg hadde ikke noe nærmere referanse), og tre månader senere dro jeg til Norge.
    Det var en slags utfordring, men, heldigvis, den reisen har vært en av de meste spennende opplevelser i mitt liv !

    Faktisk, har jeg litt vokst opp med nederlandsk, for det er mitt mors morsmål. Derfor kan du skjønne at jeg også finner det er et fint språk !

    Lykke til, og tusen takk for den snille tilbakemeldingen.

    Liker

   2. Saa göy at du begynte aa laere norsk saann helt av deg selv! Det er jo et «lite» spraak, som det ikke er vanlig at utlendinger laerer seg med mindre de bosetter seg i Norge. Jeg maa si at jeg er imponert over hvor flink du er til aa skrive utifra at du er selvlaert, haaper jeg en dag blir like dyktig paa fransk skriftlig 🙂

    Litt nysgjerrig er jeg dessuten paa hvordan du faar til ae, ö, aa? Ettersom du bor i Frankrike, gaar jeg utifra at du har azerty-tastatur? Jeg faar det nemlig ikke til…

    Liker

   3. Hei,

    Du er rett, jeg bruker et AZERTY tastatur.

    Til å skrive de norske bokstavene, alt du trenger er et vanlig 102/105 tastatur : du må holde den Alt-tasten ned samtidig som du trykker på talltaster (bare på det numeriske tastaturet) :

    (Alt) 0229 = å
    (Alt) 0230 = æ
    (Alt) 0248 = ø

    (Alt) 0197 = Å
    (Alt) 0198 = Æ
    (Alt) 0216 = Ø

    Det trenger å trykke 4 ganger for å skrive en enkel bokstav, men det ser finere ut enn de svenske bokstavene, ikke sant?

    PS. Hvis du skriver med en laptop, kan du koble et separat tastatur til PCen din via en USB-tilkobling, det koster bare 10 €.

    Et voilà !
    as simple as that !

    Liker

   4. Ah! Takk for det! Dette maa jeg pröve, har laptop saa Alt tastene fungerer ikke. Men eksternt tastatur er ingen dum idé 🙂

    Liker

 2. Lykke til! Jeg tror du vil klare dette – du har riktig innstilling og er beredt til å jobbe hardt om nødvendig. Enig i at nederlansk er et fint språk. Jeg var i Nederland endel da jeg var på interrail og skjønte mange av plakatene osv uten å kunne et ord nederlansk. Men uttalen derimot.. Vel, gleder meg til å høre fortsettelsen nå!

  Liker

  1. Tusen takk for det! Jeg er veldig spent paa hvordan det blir aa studere fulltid i den livssituasjonen jeg er i naa, med mann, barn og hus. Sist jeg studerte hadde jeg bare meg selv aa tenke paa, men syntes hele tiden jeg hadde altfor mye aa gjöre. Naar jeg ser tilbake, skjönner jeg jo hvor lite flink jeg var til aa disponere tiden min 😀

   Liker

 3. Dette klarer du helt klart! Selv om det kan bli tungt med franske oppgaver. Men så kan du glede deg til den dagen du kan undervise, og da kjøre timene på engelsk eller nederlandsk etterhvert…

  Liker

  1. Yes, det er akkurat det som er motivasjonen! Dessuten maa jeg jo paa et tidspunkt uansett tvinge meg selv til aa skrive mer fransk, og dette er en ypperlige mulighet til aa faa dreisen paa akkurat det.

   Liker

 4. Ohlala, gratulerer! Saa spennende! Og saa morsomt at du skal studere nederlandsk i tillegg til engelsken – som en av de andre kommentatorene lurer jeg paa hvordan du faar til uttalen!

  Og for oss blogglesere er det jo flott at du skal studere spraak, da far du jo masse aa skrive om – jeg haaper bare du faar litt tid til aa skrive om det ogsaa…

  (Naar du skriver i Word kan du bruke word-snarveiene, for eksempel Ctrl-Shift-2-a for å få å…)

  Liker

  1. Tusen takk for kjempehyggelig kommentar!

   Naa er jeg kommet igang med studiene, og ser mer og mer at dette kan jeg like 🙂 Det har dessverre faatt konsekvenser for bloggen min, har ikke hatt noe saerlig tid til aa skrive, men jeg tror og haaper det bare er midlertidig ettersom jeg gjerne vil fortelle fra hverdagen som student. Har allerede flere historier paa lager, maa bare bli litt mer organisert först – det er förste gang jeg studerer fulltid med to barn!!

   Hvordan gaar det med dine blogg-planer forresten?

   Word-snarveiene? Jeg faar det ikke til, kan det vaere fordi jeg skriver paa laptop?

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s